Komičen radioaktiven incident v Luki

Kronika

Gasilci, nujna vožnja, alarm in radioaktivnost. Vsekakor elementi, ki lahko hitro sprožijo strah pri ljudeh, čeprav povsem nepotrebno. Nekaj takega se je minuli teden zgodilo v Luki Koper.

Številni delavci Luke Koper so se minuli ponedeljek spraševali, kaj se pravzaprav dogaja v pristanišču. Informacije so bile skope, vedeli so le, da so pristojne službe zaznale povišano radioaktivno sevanje in da so posredovali gasilci. 

A zadeva je bila veliko bolj nedolžna, kot je sprva izgledala. "9. decembra 2013 je sistem portalnih monitorjev zaznal povišano sevanje na vstopu v območje proste cone in sprožil se je alarm. Ugotovljeno je bilo, da je v območje proste cone vstopala oseba v osebnem vozilu, ki je zaposlena na območju proste cone. Ta je bila tisto jutro na medicinskem posegu v bolnišnici," nam je pojasnila Sabina Langus Boc, predstavnica za odnose z javnostmi Carinske uprave Republike Slovenije. Sevanje je torej povzročil delavec, ki je bil v stiku z bolnišničnimi aparaturami. Te velikokrat močno sevajo, kar pa v primeru kratkega pregleda ni škodljivo. Se pa pozna pri merjenju radioaktivnega sevanja. 

Gre za običajen alarm v takih okoliščinah, tako da nadaljnje ukrepanje ni bilo potrebno. Zato tudi ne drži navedba, da so zaradi tega morali posredovati gasilci. "Po informacijah, s katerimi razpolagamo, so isti dan sicer posredovali tudi gasilci, vendar zaradi drugega dogodka, ki pa ni bil povezan s postopki, ki jih obravnava carinska služba," nam je še razložila Langus Bocova.

Deli novico:

boooo |  19 .12. 2013 ob  17: 59
Če res delaš v Luki Koper, te je lahko sram, ko trdiš da gre 99,99% tovora po želenici. Pojma nimaš.
Raidim aktivno |  18 .12. 2013 ob  14: 50
I ja sam radio aktivno u ponedeljak.
delam v luki Kopar |  18 .12. 2013 ob  09: 42
-2
Itak gre 99.99% tovora preko železnice v in iz luke. Tako da meh...
luški |  18 .12. 2013 ob  08: 26
13
Komičen je vaš naslov. Pravilni bi bil: V luki razpolagajo z odlično opremo za odkrivanje radioaktivnosti.
Besedilo: Naprava za odkrivanje radioaktivnosti pri vhodu in izhodu iz luke je tako občutljiva, da prikaže že sevanje, ki ga povzroči pregled nekoga ki je bil izveden na rendgenu.. Dne ...se je zgodilo.......bla bla... To je dokaz več, da luka razpolaga z odlično opremo, ki lahko odkrije že najmanjše sevanje pri vhodu in izhodu blaga v/iz luke.