Začenja se smuka na slovenskih smučiščih

Slovenija

Slovenska smučišča danes odpirajo zimsko sezono. Po zagotovilih upraviteljev bodo ta konec tedna zagnali naprave na Voglu, Krvavcu, Rogli, Golteh in v Kranjski Gori. Ostali večji centri načrtujejo začetek sezone v naslednjem tednu.

"Letos nam je bila narava naklonjena," je povedal sekretar Združenja slovenskih žičničarjev in Zbornice gorskih centrov Danilo Brecelj. Lani so smučarsko sezono v večini slovenskih večjih smučišč namreč začeli 8. decembra.

Po sneženju ob koncu prejšnjega tedna in vetru v prvi polovici tega tedna so se razmere umirile, zato so lahko upravitelji začeli z intenzivno izdelavo umetnega snega. Nekateri centri bodo začetek sezone popestrili z različnimi ugodnostmi in presenečenji.

Lani je slovenska smučišča obiskalo 1,26 milijona turistov, od tega 70 odstotkov domačih. V prihajajoči sezoni po Brecljevih besedah pričakujejo najmanj enako število obiskovalcev kot lani.

Na Voglu bosta ta konec tedna obratovali štirisedežnici Brunarica in Orlove glave ter vlečnica Storeč. Na Krvavcu bosta za obratovanje pripravljeni štirisedežnica Tiha dolina in šestsedežnica Vrh Krvavca, odprte bodo proge št. 1, 6 in 17, 18. Na Rogli bodo danes obratovale vlečnice Uniorček 1, Uniorček 2, Ostruščica 2 ter štirisedežnica Planja, od nedelje še vlečnica Košuta. Na Golteh je v prvih smučarskih dneh predvideno obratovanje proge Blatnik in družinske proge.

Na Areškem in Mariborskem Pohorju je v teh dneh potekalo intenzivno zasneževanje smučišč, vendar trenutno stanje ne omogoča zagona naprav. Začetek smučarske sezone so tako prestavili v mesec december. Podobno je na Kopah, kjer začetek smučarske sezone napovedujejo čez teden dni.

Obratovali naj bi vsi večji smučarski centri v Sloveniji z izjemo Kanina, ki je po lanski okvari in stečaju upravljalca obstalo. Večjih novosti se ne napoveduje.

Deli novico: