Reke že poplavljajo, morje še bo

Slovenija

Zaradi deževja v preteklih dneh so narasle reke po državi. Po hidrološki napovedi Agencije RS za okolje je ponoči reka Vipava v zgornjem toku močneje narasla in presegla opozorilno vrednost pretoka na vodomerni postaji v Dolenju. Reka Vipava bo še naraščala, tekom dopoldneva lahko tako poplavi na območju pogostejših poplav, so zapisali na Arsu.

Danes dopoldne bo narasla tudi reka Ljubljanica s pritoki. Pri tem lahko reka Ljubljanica na Ljubljanskem barju poplavi v manjšem obsegu na območjih vsakoletnih poplav.

Naraščajo tudi ostale reke na zahodu države, zlasti reke na območju Cerkljansko-Polhograjskega hribovja. Tekom jutra bodo porasle še ostale reke v osrednji in južni Sloveniji, čez dan pa tudi drugod po državi.

Predvidoma zvečer bodo reke po državi pričele upadati, kar pa ne velja za kraški reki Ljubljanico in Krko. Plimovanje morja bo danes dopoldne povišano.

Danes bo oblačno in deževno. Meja sneženja se bo dopoldne spustila do nadmorske višine okoli 1200 metrov, v alpskih dolinah lahko tudi niže. Popoldne bodo padavine oslabele in do večera ponehale. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Temperature bodo od 7 do 12, v alpskih dolinah okoli 4, ob morju do 16 stopinj Celzija. Ponoči se bo postopno razjasnilo, veter se bo polegel.

V sredo bo delno jasno, več oblačnosti bo le v severnih krajih. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem okoli 10, najvišje dnevne od 10 do 15, na Primorskem do 18 stopinj.

Deli novico: