Blackberry spremenil strategijo prestrukturiranja

Tehnologija

Kanadski proizvajalec pametnih telefonov Blackberry se je odpovedal načrtovani prodaji večinskega deleža podjetju Fairfax Financial, odpustil glavnega izvršnega direktorja Thorsteina Heinsa in sporočil, da je našel druge vlagatelje, ki bodo skupaj s Fairfaxom zagotovili okrog milijardo dolarjev za potrebe prestrukturiranja.

Blackberry je septembra naznanil dogovor s Fairfaxom, ki ima 10-odstotni lastniški delež, o odkupu vseh delnic na trgu po ceni devet dolarjev za delnico oziroma skupaj 4,7 milijarde dolarjev in potem umiku delnic podjetja z borze.

Načrt je bil ta, da bi potem brez motečih analiz in pričakovanj v miru prestrukturirali podjetje, ki se je iz nekoč vodilnega na trgu pametnih telefonov spremenilo v hirajočega bolnika. Podjetje je v zadnjem četrtletju pridelalo milijardo dolarjev izgube in napovedalo ukinitev 4500 delovnih mest oziroma kar 40 odstotkov vse delovne sile po svetu.

Blackberry se je skušal leta 2012 rešiti z novim glavnim izvršnim direktorjem Thorsteinom Heinsom in novimi proizvodi, ki pa niso pritegnili dovolj kupcev. Podjetje, ki je nastalo leta 1999, je s svojimi pametnimi telefoni raslo vse do leta 2008, ko je imelo 83 milijard dolarjev tržne vrednosti. Zaradi konkurence iphonov in androidov pa se je začela pot proti dnu in cena za delnico je s 140 dolarjev do danes zjutraj padla le na 6,70 dolarja.

Podjetje bo za zdaj še vztrajalo na borzi in se bo skušalo prestrukturirati s pomočjo vlagateljev in Fairfaxa, ki pa ne bo povečeval svojega lastniškega deleža. Na položaj začasnega glavnega izvršnega direktorja prihaja John Chen, nekdanji šef Siemensa, na dolgi rok pa bo podjetje našlo nekoga, ki bo prišel iz tehnološke stroke.

Deli novico: