17 STVARI, KI SO BOLJ NEVARNE OD VARANJA: Pazite se jih, lahko vam uničijo zvezo!

Trendi

Varanje vendarle ni najhujša stvar, ki jo lahko storite svojemu partnerju. Strokovnjak namreč ugotavlja, da je kar 17 stvari lahko bolj bolečih. Katere so te uničujoče poteze? 

Matt Lundquist, psihoterapevt za pare na Manhattnu, pravi, da ne glede na razloge ali posledice varanja, v zvezi obstaja še veliko drugih stvari, ki so lahko celo bolj nevarne kot prešuštvo in imajo moč uničiti tudi najmočnejše partnerske odnose. Morda niti vi in niti vaš partner ne vesta, da jih počneta.

1. Izkoriščanje moči z namenom nadzora drugega partnerja

V nekaterih odnosih lahko eden od partnerjev poseduje več denarja, statusa ali moči. Lundquist pravi, da je v tem primeru mogoče to moč uporabiti proti partnerju na škodljiv način, bodisi namerno ali ne. Vsekakor je to zaskrbljujoče in je v večini primerov lahko veliko bolj škodljivo kot varanje.

2. Telesna zloraba

Telesna zloraba med partnerjema nikoli ni v redu. Odnos, v katerem se pojavljajo takšna vedenja, potrebuje resno pozornost, vključno z začasno prekinitvijo partnerske zveze, da se stvari ohladijo in da se resno razmisli, kaj je treba spremeniti, da se fizično nasilje ustavi. Treba je ustvariti fizično distanco, dokler se stvari ne rešijo. Če vi ali nekdo, ki ga poznate, trpite ali trpi zaradi nasilja v družini, pokličite policijo in se obrnite na nekoga, ki lahko pomaga in ponudi podporo.

3. Zaprtost glede izražanja čustev

Verjetno ste ogromnokrat slišali, da je komunikacija ključ do srečnih in zdravih odnosov, vendar lahko neposredno izražanje občutkov nekatere ljudi razburi. Takšni ljudje se bojijo, da bodo z izražanjem čustev prestrašili ali kako drugače odrinili svojega partnerja

4. V zvezi niste zadovoljni

Obstaja več razlogov, zakaj bi morali razmisliti o tem, ali bi ostali z nekom, ki vas ne osrečuje več, saj to lahko dolgoročno negativno vpliva na vas in vaše otroke. To je situacija, ki lahko travmatizira. Dlje ko boste ostali v odnosu, ki vas ne osrečuje, več prtljage boste morali nositi s seboj in več travm boste doživeli. Otroci, ki odraščajo na način, da gledajo, kako se starši prepirajo, ker so ostali skupaj iz morda napačnih razlogov, imajo lahko kasneje nefunkcionalne odnose, ker niso imeli ustreznih vzornikov.

5. Nenehno jemanje in nikoli dajanje

Velik del odnosa je dajanje in jemanje z vseh vidikov življenja. Ko ugotovite, da vi ali vaš partner nenehno jemljete in nikoli ne dajete, je to lahko bolj škodljivo kot varanje. Če vaš partner nenehno samo jemlje, lahko to resnično negativno vpliva na vašo psiho.

6. Laganje in skrivanje stvari pred partnerjem

Tudi če menite, da to počnete iz ljubezni, da bi zaščitili partnerjeve občutke, lahko prikrivanje, čeprav le malenkosti, preraste v velik problem in povzroči težave z zaupanjem, kar posledično vodi v uničenje odnosa. Skoraj vse bi morali povedati svojemu partnerju. Če nekaj skrivate, ker naj bi mu to škodilo, tega verjetno sploh ne bi smeli početi.

7. Neizkazovanje naklonjenosti

Fizična ali psihična odsotnost in zadržanost lahko povzročita dvome o zvezi, ki sčasoma postanejo uničujoči za zvezo.

8. Tiho nezadovoljstvo

Ko pride do zamere, je bila škoda v razmerju že storjena. Mogoče je na začetku zamera majhna, a sčasoma lahko postane velika. Če se o tem ne pogovorite s partnerjem in molčite ter tiho trpite, to lahko privede do razpada odnosa.

9. Pomanjkanje komunikacije

To ne pomeni, da morate vsak dan pošiljati sporočila, ampak pomeni, da se morata med seboj pogovarjati o stvareh, ki vaju motijo, bremenijo in tiščijo v duši. Ne smeta se izogibati pogovoru o težavah z namenom, da bi se zavarovala pred nastankom večjih konfliktov. Vse te stvari se sčasoma preprosto razkrijejo in ko do tega pride, je lahko prepozno za nadaljnji obstoj partnerske zveze.

10. Stalna trma

To je le še en način, da zavrnemo kompromis. Če vam je nekdo všeč, bi morali biti pripravljeni na kompromise. Partnerji, ki se s stvarmi lahko ukvarjajo le, če se upošteva njihovo mnenje, so v bistvu v razmerju samo s seboj.

11. Prepiranje zaradi vsakdanjih težav in zadolžitev

Stalno prerekanje o tem, kdaj je čas, da odnesete smeti, se zdi neškodljiva stvar, toda takšna zadeva sčasoma preprosto postane velika težava in še huje, postane orožje za večje in resnejše prepire.

12. Komunikacija s partnerjem na način, da se mu daje občutek večvrednosti

To je še en način, kako partnerja narediti močnejšega od vas. Neravnovesje moči pa je zadnja stvar, ki si jo želite v trajnem in zdravem odnosu. Ta vrsta komunikacije je slabša od prevare, ker znižuje vašo samozavest in tudi po izstopu iz zveze lahko še vedno čutite škodo, ki ste si jo v največji meri povzročili sami.

13. Ostajanje v odnosu iz praktičnih razlogov

Mogoče družine ne želite razočarati z razhodom, imate za šest mesecev načrtovano veliko potovanje … V vsakem primeru ostajate v zvezi samo zato, ker mislite, da bi prekinitev odnosa povzročila zamero in strto srce ter ostale težave. V nobenem primeru takšno početje ni v redu in lahko vodi v prekinitev zveze.

14. Manipulacija

To je zapleteno, ker je pogosto tako prefinjeno in se ne zavedate, da partner z vami manipulira, dokler ni prepozno. Takšna razmerja puščajo velike posledice za psiho in vodijo do postopne izgube samozavesti.

15. Ljubosumje

Tudi brez dejanskega varanja je lahko že sam sum, da se to ves čas dogaja, veliko, veliko slabši za zvezo.

16. Predstavljanje lažne različice sebe na začetku zveze

To je lahko neka preprosta majhna laž, na primer, da se pretvarjate, da imate radi grozljivke, a jih dejansko sovražite, ali da ne iščete ničesar resnega, a dejansko iščete. Najbolje je, da smo iskreni že od samega začetka, kajti te malenkosti lahko sčasoma postanejo ogromni razlogi za razhod med partnerjema.

17. Ostajanje skupaj zaradi soodvisnosti

Sta skupaj, ker ste soodvisna in nobeden od vaju ne želi biti svoboden? Z drugimi besedami, kemije ni več in edini razlog, da ste skupaj, je ta, da ne želite biti sami. To je velik problem, ki lahko vodi v prekinitev zveze.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija