16-LETNIKA S PONAREJENIM DENARJEM: Ko so ju zasačili, sta le zamenjala bankovec

Kronika

Na Policijski upravi (PU) Murska Sobota pred bližajočimi se prazniki svetujejo pozornost pri sprejemanju bankovcev, ki so lahko ponarejeni. V tem času namreč pričakujejo porast tovrstnih kaznivih dejanj. Kot so sporočili, so minuli teden na območju Gornje Radgone v hišni preiskavi zasegli 16 ponarejenih bankovcev za 100 evrov.

Kaznivega dejanja ponarejanja denarja sta osumljena 16-letnica iz območja Gornje Radgone in 16-letnik iz območja Ljutomera, ki sta, kot so bili obveščeni radgonski policisti, 25. novembra v enem izmed lokalov na območju Radencev poskušala unovčiti ponarejen bankovec za 100 evrov. Ko je osebje lokala posumilo, da gre za ponaredek, sta bankovec vzela nazaj in račun poravnala z drugim bankovcem. Zoper osumljenca bodo policisti na pristojno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Murskosoboški policisti so ob tem podali nekaj osnovnih informacij in napotkov v primeru, da sami postanemo žrtve storilcev tovrstnih dejanj. Za unovčitelje je značilno, da na določenem območju opravijo nekaj unovčitev, nato pa se umaknejo oz. prestavijo drugam. Preden se odločijo za unovčevanje ponarejenega denarja, si ogledajo objekt, lokal, nadzorni sistem, delo zaposlenih in njihov način preverjanja bankovcev.

Znano je, da opravijo nakup cenejšega blaga, ki ga plačajo z večjim bankovcem, saj jim je v interesu, da si pridobijo čim večjo protipravno premoženjsko korist. Za unovčitve med drugim izkoriščajo javne prireditve, saj glede na veliko število obiskovalcev, slabših delovnih pogojev, kot sta tema in odsotnost naprav za preverjanje pristnosti, denar veliko lažje spravijo v obtok. Gre za storilce, ki običajno s svojim izgledom in obnašanjem ne izstopajo od večine strank in tako ne vzbujajo pozornosti zaposlenih.

Največ se ponarejajo bankovci, ki so najpogosteje v obtoku, za 20, 50 in 100 evrov. Ponarejeni kovanci so redki, saj so zaradi svoje nizke vrednosti in stroškov proizvodnje za storilce nezanimivi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija