1500 LET KOPRA: Od zaščitnika sv. Nazarija do mestnega praznovanja

Koper

Koper letos praznuje 1500. obletnico, eden od poudarkov praznovanja jubileja je dediščina sv. Nazarija, ki je bil po legendi prvi koprski škof, posvečen leta 524. To letnico se povezuje tudi z nastankom mesta Koper, ki velja za eno najstarejših stalno naseljenih mest na Slovenskem. Mestna občina Koper skupaj s partnerji pripravlja celoletni pester program prireditev.  

Legenda koprskega zaščitnika

Po izročilu je bil prvi škof v mestu sv. Nazarij ustoličen leta 524. Rodil naj bi se v istrski vasici Boršt nekje med leti 470 in 480. Pripadal je bogati družini z rimsko-grškim poreklom. Njegovo škofovsko posvečenje je leta 524 izvedel papež Janez I., na pobudo oglejskega patriarha Štefana in cesarja Justina I. Do Kopra se je odpravil peš in na poti do mesta začel izvajati čudež. Utrujen od poti je stopil v morje in začel hoditi po vodi. Za njim se je nad gladino širila bela svetloba, kar so številni zaznali kot božji znak. Pričakali so ga na obali mesta, kjer so ga razglasili za čudežnega škofa.

Kip sv. Nazarija v Pokrajinskem muzeju Koper

19. junij: Dan praznovanja

Prebivalci Kopra so vsako leto 19. junija praznovali spomin na svojega zaščitnika, ki jim je prinesel vero, upanje in ozdravitev. Na ta praznični dan so mesto okrasili s sivko, ki velja za klasje sv. Nazarija, njen posebni vonj pa je dal mestu prazničen pečat. Meščanke so prodajale šopke sivk in značilno pecivo bussolai. Na ta dan so organizirali tudi sejem sv. Nazarija in mogočno procesijo po ulicah Kopra s svetnikovimi relikvijami.

Ob letošnjem jubileju bodo v Kopru junija obudili nekoč tradicionalno praznovanje. Sicer bo v mestu skozi celo leto praznično vzdušje, tako domačine kot tudi obiskovalce pa bodo vsak mesec privabljale raznolike prireditve.

Mestna občina Koper skupaj s partnerji pripravlja celoletni pester program

Koper praznuje 1500 let s pestrim programom

K praznovanju jubileja so se s svojim programom priključile številne institucije, med njimi so Mestna občina Koper, Škofija Koper, Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Pokrajinski muzej Koper, Italijansko središče Carlo Combi, Zavod za varstvo kulturne dediščine OE Piran, Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem, Gledališče Koper, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Pokrajinski arhiv Koper, Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper in Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper.

Busollai – tipični istrski piškoti beneškega izvora

Mestni ponudniki bodo za to posebno priložnost pripravili izjemno ponudbo, ki bo domačine in obiskovalce popeljala čez čas in skozi okuse predstavila zgodbe, ki so čez stoletja zaznamovale Koper. Pri lokalnih ponudnikih boste lahko poskusili limonado sv. Nazarija in koktajl sv. Nazarija, ki sta poimenovana v čast zaščitnika mesta, sladico "Santorio", ki je poimenovana po znamenitem zdravniku Santoriju Santoriju, rojenem v Kopru, busollaije ter številne druge dobrote, ki bodo obudile duh preteklosti.

Vabijo vas, da praznujete z njmi. Za več informacij o dogodkih in ponudbi obiščite visitkoper.si.