PO TEM, KO JE KOPRSKA OBČINA RAZPUSTILA SVET KS HRVATINI, ZDAJ POZIVA: Roki so krajši in se iztekajo!

Koper

Kandidati za člane sveta krajevne skupnosti (KS) Hrvatini lahko svoje kandidature vložijo najkasneje do četrtka, 1. julija, do 19. ure, so sporočili s koprske občine. Kot so spomnili, je bil svet KS Hrvatini po odstopu šestih od skupno 11 članov nedavno razpuščen, predčasne volitve pa bodo v nedeljo, 1. avgusta

Svet KS Hrvatini ima 11 članov, ki jih volijo v treh volilnih enotah. Prva volilna enota vključuje dele naselja Hrvatini ter naselja Kolomban, Barižoni in Cerej, tamkajšnji krajani izvolijo sedem članov sveta KS. Druga volilna enota vključuje dele naselja Hrvatini in Premančan, v katerih izvolijo tri predstavnike v svet KS. V tretji volilni enoti, ki obsega celotno območje krajevne skupnosti, enega člana sveta KS, ki je predstavnik italijanske narodne skupnosti, volijo predstavniki te skupnosti.

Kandidate za člane sveta krajevne skupnosti lahko s podpisi določi skupina desetih volivcev, druga možnost je, da jih predlaga politična stranka. Obrazci za vložitev kandidatur so dostopni na spletni strani Mestne občine Koper. Pri kandidiranju lahko skupine volivcev oz. politične stranke v posamezni volilni enoti določijo največ toliko kandidatov, kolikor članov sveta se voli v volilni enoti.

Pri izvedbi predčasnih volitev veljajo v primerjavi z rednimi lokalnimi volitvami krajši roki, ki so določeni v zakonu o lokalnih volitvah. Skladno z rokovnikom za izvedbo predčasnih volitev, ki ga je sprejela občinska volilna komisija, poteče rok za vložitev kandidatur za člane sveta krajevne skupnosti v četrtek, 1. julija, ob 19. uri. Predčasno glasovanje bo v sredo, 28. julija, splošno glasovanje pa v nedeljo, 1. avgusta, med 7. in 19. uro na volišču v Kulturnem domu Božiči.

Volilno pravico na predčasnih volitvah v KS Hrvatini imajo vsi slovenski državljani, ki imajo stalno prebivališče v KS Hrvatini, državljani drugih držav članic Evropske unije, ki imajo potrdilo o prijavi stalnega prebivanja in prijavljeno stalno prebivališče v KS Hrvatini. V primeru, da ti nimajo prijavljenega stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji, morajo imeti potrdilo o prijavi prebivanja in prijavljeno začasno prebivališče v KS Hrvatini. Volilno pravico imajo tudi tujci, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje in prijavljeno stalno prebivališče v KS Hrvatini.

Do 1. julija je možno občinski volilni komisiji podati tudi predloge za kandidate za sestavo volilnih odborov, so še navedli na Mestni občini Koper.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija