100. OBLETNICA MAREŽGANSKEGA UPORA: V čast junaškemu dejanju bo v petek organizirana spominska slovesnost

Koper

Letos obeležujemo 100. obletnico Marežganskega upora, ki predstavlja prvi množični upor Istranov proti fašističnemu nasilju. Koprska občina bo pomembno prelomnico v naši zgodovini obeležila v petek, 3. septembra, s spominsko slovesnostjo Moč misli, moč upora, moč večkulturnosti, s katero se spominja junaškega dejanja.

Dogajanje sega v leto 1918, ko je ozemlje Istre pripadalo italijanski kraljevini, pritisk na Slovence se je stopnjeval na vseh ravneh, s čimer je italijanska oblast jasno dala vedeti, da jih spoštovanje manjšinskih pravic ne zanima. Njihov primarni cilj je bil asimilacija slovenskega prebivalstva, zato so bile 15. maja 1921 razpisane druge parlamentarne volitve v rimsko zbornico.

Že predvolilna kampanja je bila nasilna, izgredi so izbruhnili po vsej Italiji, teror se je samo še stopnjeval. Na dan volitev so gorele Mačkolje in Osp, osapskemu duhovniku dekanu Malalanu so škvadristi prestrelili nogo, ker jim ni dovolil uničiti volilne skrinjice. Večja skupina fašistov iz Kopra je ustrahovala Marežgane, nanje so streljali in med ljudi vrgli ročno bombo. Pred voliščem so fašisti izzivali in žalili krajane s protislovenskimi psovkami. Domačini njihovega početja niso odobravali in se napadalcem uprli ter jih zasuli s kamenjem. Ta dogodek je danes znan kot Marežganski upor, ki je terjal tri mrtve in več ranjenih.

Otvoritev spomenika padlim in žrtvam KS Marezige in Boršta leta 1958

Leta 1959 je Občinski ljudski odbor Koper z odlokom razglasil 15. maj za občinski praznik. Istega leta so v Marezigah odkrili spomenik padlim v prvem uporu proti fašizmu in med narodnoosvobodilno vojno. Osnovna šola v Marezigah je poimenovana po voditelju upora Ivanu Babiču - Jagru.

Spomin na tovrstne dogodke je treba vsekakor ohranjati, pa ne zato, da bi razdvajali, temveč zato, da bi znali prepoznati nevarnosti, ki jih s seboj prinašajo nestrpnost, sla po premoči in nespoštovanje človeka, so zapisali na koprski občini. "Letošnje leto je zagotovo še nekoliko bolj posebno, ker obeležujemo 100. obletnico, ki jo bo občina obeležila s proslavo v Marezigah, na parkirišču pri gostilni Karjola. Prireditev, ki jo je zasnoval režiser Ivan Loboda, predstavlja v prvi vrsti počastitev spomina na uporne domačine, ki niso podlegli nasilju in zatiranju," so dodali. Nekaj vstopnic bo za zainteresirane na voljo v Pretorski palači, kjer jih boste lahko prevzeli od jutri naprej. Dostop na prizorišče bo omogočen osebam, ki izpolnjujejo pogoj PCT.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija