10 NAJBOLJ VPLIVNIH PRAVNIKOV LETOŠNJEGA LETA: Na seznamu tudi primorsko ime

Slovenija

Na pravnem portalu IUS-INFO se je končal izbor desetih najvplivnejših slovenskih pravnikov v letu 2022. Po mnenju strokovne in splošne javnosti so to Sara Ahlin Doljak, Miro Cerar, Janja Hojnik, Klemen Jaklič, Martin Jančar, Marko Pavliha, Nataša Pirc Musar, Miha Šepec, Andraž Teršek in Ana Testen.

Andraž Teršek

Letošnji izbor najvplivnejših pravnikov je bil že 22. po vrsti in je potekal v dveh letih. V prvem delu izbora so organizatorji dobili 445 različnih predlogov pravnikov, ki so bili po mnenju pravne in širše javnosti posebno prizadevni in prodorni pri svojem strokovnem delu. V drugem delu pa so obiskovalci portala IUS-INFO lahko oddali glas za enega izmed 20 finalistov.

Med dvajsetimi finalisti se je med najvplivnejše uvrstilo deset pravnic in pravnikov, ki so dobili največ glasov. Letos so med deseterico izbrane štiri pravnice. Več ženskih predstavnic se je med najvplivnejše pravnike zvrstilo samo še leta 2018, ko so ženske predstavljale polovico vseh izbranih pravnikov. Na splošno močan vpliv ohranjajo pravniki, ki predavajo na fakultetah, letos jih je bilo izbranih šest.

Odkar poteka izbor najvplivnejših pravnikov si je ta laskavi naslov prislužilo 65 pravnikov, med njimi 21 žensk in 44 moških. Največkrat, kar devetnajstkrat, je bil med najvplivnejšimi izbran Miro Cerar, sledita mu Marko Pavliha, ki je bil izbran osemnajstkrat, in nekdanja varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki se je med najvplivnejše uvrstila trinajstkrat, in sicer vsakič od leta 2006 do leta 2018. Pri ženskih predstavnicah je bila poleg Nussdorferjeve največkrat izbrana novoizvoljena predsednica države Nataša Pirc Musar. Med najvplivnejše je bila imenovana že devetič.

V izbor so se doslej uvrstili trije predsedniki republike, dva predsednika računskega sodišča, dva predsednika komisije za preprečevanje korupcije, dva predsednika ustavnega sodišča in en predsednik vlade.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  02 .12. 2022 ob  22: 16
in kje je gvat ?
manemebasat |  02 .12. 2022 ob  13: 36
Zakaj morski psi ne napadajo pravnike? Professional curtesy!
vseved |  02 .12. 2022 ob  12: 20
Franci je najverjetneje najbogatejši odvetnik
kokodek |  02 .12. 2022 ob  11: 06
kje pa je matoz
Istriano |  02 .12. 2022 ob  10: 25
In to naj bi bilo 10 najbolj vplivnih pravnikov?