10 DEJSTEV O IZOLSKEM OPN: Občina zagotavlja, da je načrt po meri občank in občanov

Izola

Danes bo v Izoli potekal javni posvet na temo občinskega prostorskega načrta (OPN), na katerem bodo strokovne službe in predstavniki mnogih javnih inštitucij znova predstavili argumente za uveljavitev OPN. Izolska občina je posvet sklicala zaradi "številnih neupravičenih špekulacij in napovedi razpisa referenduma". Da je OPN "temelj razvoja in glas razuma občinskega načrtovanja", izpostavljajo tudi v stranki Ponosni na Izolo. "Referendumska pobuda, ki je zaokrožila te dni, ni dobra zato, ker želi, da Izola ostane brez OPN in tako bi 'furbasti nepremičninarji' lahko še naprej ribarili v kalnem," opozarjajo.

Spomnimo, da je civilna iniciativa na izolsko občino naslovila pobudo za razpis referenduma o občinskem prostorskem načrtu. Prepričani so namreč, da večina od 256 javnih pripomb ni bila upoštevana in da je prevladal interes kapitala. V civilni iniciativi denimo občini očitajo, da preveč obsežno spreminja prvovrstna kmetijska zemljišča v stavbna, ob tem pa nezazidana stavbna zemljišča niso izkoriščena.

Zaradi teh in še drugih očitkov, so se na izolski občini odločili, da javnosti ponovno podrobneje predstavijo OPN. "Zaradi številnih neupravičenih špekulacij in napovedi razpisa referenduma proti občinskemu prostorskemu načrtu, smo se odločili sklicati javni posvet. Na njem bodo strokovne službe in predstavniki mnogih javnih inštitucij znova predstavili argumente za uveljavitev OPN," so sporočili.

Da bi bil referendum napaka, opozarjajo tudi v stranki Ponosni na Izolo (PNI): "Izola potrebuje OPN. Pravzaprav ga potrebujemo občanke in občani, saj brez še sami ne vemo, kaj se sme in česa ne, zato nas lahko številni premeteni investitorji peljejo žejne čez vodo."

"Dejstvo je, da pri tako obsežnem dokumentu nihče med nami ne bo povsem zadovoljen. Pa vendar, kako naj spremenimo nekaj, česar nimamo. Saj se razumemo, kajne? Zato preidimo od besed k dejanjem," občane in občanke nagovarjajo v PNI. "Če imamo OPN, ga lahko spremenimo, prilagodimo, predelamo ... Če ga nimamo, ne moremo storiti prav ničesar in kaj hitro se nam lahko ponovijo premeteni nepremičninski posli, ki so tudi v zadnjih letih občino stali več milijonov evrov."

"OPN raje dobro preglejmo in če je potrebno čimprej predlagajmo spremembe. Tako bomo učinkoviti, predvsem pa bomo Izolo zaščitili pred divjimi nepremičninarji," še pravijo v PNI in vabijo na javni posvet. Ta bo danes ob 18. uri v dvorani Art kina Odeon v Izoli.

10 dejstev o OPN

Pred današnjim posvetom so na Občini Izola pripravili tudi 10 dejstev o OPN:

1. Občina s sprejemom OPN ne hiti.

2. Osnutek OPN je bil vsej zainteresirani javnosti na vpogled z možnostjo podajanja pripomb skoraj pet mesecev.

3. S 1. 1. 2022 izdaja gradbenih dovoljenj ne bo več mogoča. Razveljavljeni bodo obstoječi planski akti, kar pomeni, da na vsaj 80 odstotkov območja Izole ne bo veljavnega izvedbenega akta.

4. Območje nekdanje tovarne Argo in Male opreme ni namenjeno stanovanjski gradnji. S sprejetjem OPN bodo tja umeščeni nov kulturni center, interaktivni muzej ribiške industrije, nove parkovne površine, mestni trgi in urejena obalna promenada.

5. OPN omogoča dograjevanje Splošne bolnišnice Izola. Razširjeni bodo prostori za paciente, reševalce in reševalna vozila. Nadgrajen bo oddelek za neakutno bolnišnično obravnavo, omogočena bo tudi izgradnja infektološkega odseka.

6. OPN omogoča celovito ureditev prostorov Krajevne skupnosti Jagodje-Dobrava, kot si je zamislila tamkajšnja krajevna skupnost.

7. OPN celovito ureja ukrepe za zagotavljanje poplavne varnosti Izole. Občina bo tako lahko na podlagi že izdelane dokumentacije zaprosila za gradbena dovoljenja za izgradnjo suhih zadrževalnikov, za katere je že pridobila evropska nepovratna sredstva.

8. Ena izmed prioritet bo tudi gradnja nove in moderne policijske postaje v Izoli.

9. Za velike kmetijske pridelovalce bodo lahko pomožni kmetijski objekti večji kot v do sedaj veljavnih predpisih.

10. O poteku procesa nastajanja OPN so na Občini vseskozi sprotno obveščali javnost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
anton |  22 .07. 2021 ob  18: 24
... " občina zagovarja, da je načrt po meri občank in občanov izole" - sprasujem vas, kje bo, če bo garažna hiša (vse občine jo/jih imajo), pločevino iz mestnega jedra kot je povsod v starih mestnih jedrih in boste izbolšali življenjski standard domačinov ... poskusite popoldne, ko pridete iz službe najti parkirno mesto - misija nemogoče ... in kaj bo šele, ko ne bo parkirišc ob "dimniku" kjer je trenutno največje parkirišče ... kje bomo parkirali izolani v kopru ...? ... o ostalem ne bi komentiral ...
Piero Panin |  22 .07. 2021 ob  16: 50
Ce se spomne kdo avtokampa Jadranka,sele ko je lastnik porezal zivo mejo so se usule kritike da je potrebno pospravit ciganjarijo,cistilna naprava je v bivsi ladjedelnici, na sreco je sprehajanje prepovedano tako da izlivi v morje ostajajo neopazni seveda ce se ni kdo prav v tistem trenutku nahajal v vodi...
Skratka ko odmaknes pokrov lahko vidis kaksna je minestra in ali je okusna.
Okoli sebe poznam najmanj pet druzin ki so stanovanje dobili od starsev,tako da so se starejsi spokali proc v enem pa zivijo celo tri generacije.
London,Pariz,Hollywood here we come...postavi si zgibanico na plocniku
Cazzimperio  |  22 .07. 2021 ob  12: 34
14
Izola pere krvav denar.
Ustaviti gradnjo za nekaj let.

Občina naj najprej zgradi čistilno napravo.
Potem z ostalimi občinami pripelje pitno vodo,kej jo primanjkuje. A ni bila to obljuba po izlitju goriva nad Rižano?

Pjero Shriba |  22 .07. 2021 ob  12: 32
-8
Kdo pa so ta "civilna inicijativa" ?
Po natančnem pregledu OPN-a mi je jasno, da je bil zamišljen tako, da onemogoči divje in nekontroloirano gradnjo stanovanj po Izoli.
Alora kaj hoče ta inicijativa ?
Očitno samo to, da se zadevo blokira do novega leta in se mafiji omogoči kasnejšo pozidavo.
Izolska mafija je neuničljiva !
Ištrijan |  22 .07. 2021 ob  09: 39
Jastrebi imajo mešalce betona že vklopljene!
Stric iz ozadja |  22 .07. 2021 ob  09: 08
Raje brez OPN, pa se nič ne gradi, dokler ni vse skoraj 100 odstotno urejeno, kot pa da se začne nekaj delati.... potem bo pa prekasno karkoli popravljati, ker bo pol že pozidanega (če že ni na črno in samo čakajo legalizacijo). Sedaj bi "kakor" na hitro nekaj, samo da je.... Drugič si tako naredite hiše in stanovanja... na hitro, samo da je potem pa popravljajte. TO NI PRAVI NAČIN.