"TO NI PRODAJA, AMPAK DARILO": 18 hotelov, 3000 turističnih kapacitet, 80 bazenov in 17 izvirov pitne vode Madžarom?

Slovenija

Potem ko je skupina poslancev s prvopodpisanim poslancem LMŠ Branetom Golubovićem v sredo v DZ vložila zahtevo za sklic izredne seje na temo prodaje Yorkovega deleža v Savi Madžarom, so o zahtevi danes spregovorili še na novinarski konferenci. Ni jasno, zakaj vlada menca oz. se ne želi izjasniti, kaj bo naredila s premoženjem, je dejal Golubović.

Mencanje, skrivanje in sprenevedanje vlade in Slovenskega državnega holdinga (SDH), ali bo ta uveljavil predkupno pravico in od sklada York odkupil 43,2 odstotka Save, sicer ga bo ta prodal madžarskemu projektnemu podjetju Prestige Tourism oz. madžarskemu skladu Diofa Asset Management, nima nobene ekonomske logike, je danes na novinarski konferenci LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP izpostavil vodja poslanske skupine LMŠ Golubović.

O tem je že razpravljala komisija DZ za nadzor javnih financ, a ustreznih pojasnil tam ni bilo. V dobrem tednu ni nič novega, časa za uveljavitev predkupne pravice pa je vse manj. Zato so vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ. Na njej se bodo vnovič zavzeli za to, da tako vlada kot skupščina SDH doseže uveljavitev predkupne pravice, je povzel. "Čas se izteka," je opozorila Meira Hot iz SD.

Sava, ki je v dobri finančni kondiciji, ima prek Save Turizma v lasti hotele na najboljših lokacijah, država bi jo zato morala zaščititi pred "špekulativnim" nakupom, je nanizal Golubović. Podobno je ocenil Miha Kordiš iz Levice. "Zasebni kapital deluje z motivom maksimizacije dobička, to še posebej velja za špekulativne sklade," je menil. "V Levici nasprotujemo kakršnikoli privatizaciji, še posebej na področju strateških panog, kot je turizem," je poudaril.

Po besedah Vojka Starovića iz SAB pri tem ne govorimo le o družbi Sava Turizem, temveč o turizmu Slovenije. Takšno naložbo bi po njegovem morali usmeriti v demografski sklad, in ne v špekulativnega. "Tisto, o čemer se pogovarjamo, je 18 hotelov, preko 3000 turističnih kapacitet, 80 bazenov in 17 izvirov pitne ali termalne vode," je podčrtala vodja poslanske skupine NeP Janja Sluga. "To bo vlada prodala špekulativnemu skladu za ceno ene dobre parcele za hotel na prestižni lokaciji," je dejala in dodala: "To ni prodaja, to je darilo."

Država je že lastnica turistično-hotelirskih podjetij, ki ustvarjajo polovico prihodkov iz nastanitvenih dejavnosti. "Sedaj bi morala opraviti zadnji korak," je še poudaril Golubović in dodal, da jim ni jasno, da "se vlada kot skupščina SDH ne želi izjasniti, kaj bo naredila, pri čemer govorimo o premoženju, ki je v lasti državljanov", zato je vlada dolžna, da o tem primerno komunicira z javnostjo.

Kolegij predsednika DZ bo o predlogu, da bi bila izredna seja na temo v ponedeljek, 28. februarja, odločal na seji, ki jo je predsednik DZ Igor Zorčič sklical za ta ponedeljek dopoldan.

V SD so medtem pripravili spletno peticijo, na kateri lahko svojo voljo izrazijo vsi državljani, ki so proti prodaji Save

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bujenabrigu |  18 .02. 2022 ob  20: 00
A kapital iz kosovorepubljik pa je dobrodosel Meira....? Samo vprasam za znanca iz Gnjilane bi on kupil hotele in ponudil nove variante bureka in kebaba v Portorozu...kaj menite Meira vi in vas stric Vejsil....?
Bujenabrigu |  17 .02. 2022 ob  22: 13
Gospa Hot je pozabila od koga je njen stric pokupoval portoroske lokale...! OD BUREK KOALICIJE ce ste pozabili!
Bujenabrigu |  17 .02. 2022 ob  22: 11
Podarite cimprej, samo da umaknete stran od korita tiste ki so portoroske hotele in turizem pripeljali na nivo kebab in burek turizma! Ze realsocialisticni Umag nas je prehitel za sto let kaj sele Porec Rovinj in Dubrovnik! Ostali smo tam kamor so nas levi pripeljali-v riti!
Iniciativa za pravičen Piran |  17 .02. 2022 ob  15: 47
10
Gospa Hot bi naredila največ za portoroški turizem, če bi prepričala strica, da proda lokal sredi Portoroža kakšnemu resnemu gostincu, ne pa da tam ropota cele noči cigu-migu glasba in se dogaja vse prej kot turizem, kakršen pritiče našemu kraju.