PEKLENSKO VROČE BO, NAPOVEDANI SO TEMPERATURNI REKORDI: Po najhujšem dnevu v tednu bo sledilo tole!

Slovenija

Danes bo sončno, čez dan bo nekaj plitve kopaste oblačnosti. Šibka burja na Primorskem bo popoldne oslabela. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 31, na Primorskem do 34 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje. Za nekatere primorske občine od danes velja velika požarna ogroženost naravnega okolja, inšpektorji pa bodo poostreno izvajali nadzor.

V sredo bo pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19, ob morju okoli 21, najvišje dnevne od 30 do 33, na Goriškem do 36 stopinj Celzija. V četrtek bo sončno in zelo vroče. Popoldne in zvečer bodo predvsem v severovzhodni Sloveniji možne krajevne nevihte. V petek bo jasno, vročina v notranjosti države bo nekoliko popustila. Pihal bo šibak veter vzhodnih smeri.

Grizančič: "V naslednjih dneh lahko padejo rekordi, čez vikend pa se bo malce umirilo"

Kot je za Regional povedal Valter Grizančič s portala ciklon.si, se bo vročina "stopnjevala do četrtka, potem je pričakovati manjši 'intermezzo' čez vikend. Sledi nov vročinski val v začetku tedna. Okoli 3. julija je morda na vidiku zmerna osvežitev oziroma ohladitev. V naslednjih dneh lahko padejo rekordi za mesec junij pri nas in Evropi. Žal niso izključene tudi močnejše nevihte v četrtek ozroma v noči iz četrtka na petek ponekod po državi, ko nas bo oplazila fronta," je pojasnil.

Kot je dodal, "za zdaj kaže, da se lahko kaj pestrega zgodi predvsem na SV in JV države ter deloma v osrednji Sloveniji. V četrtek torej lahko pade slovenski junijski rekord! Ob 23 °C na 1500 metrih nadmorske višine si lahko nižine Primorske obetajo zelo visoke temperature. Vipavska dolina doseže denimo 37, 38 ali 39 °C. Junijski rekord sicer drži Metlika s 37,5 °C (22. junija 2000)," napoveduje Grizančič.

Po njegovih besedah so rekordi za junij ogroženi tudi na postajah, kot je Rateče."Temperatura lahko prileze na 33 °C, v Babnem polju in Novi vasi na Blokah pa na 32 °C. Vročina bo v četrtek še bolj izrazita od Padske nižine proti osrednji Španiji, v Franciji bo marsikje nad 40 °C."

V vročini uživajte lahko hrano in pijte dovolj tekočine

Danes bo vremenski vpliv večinoma ugoden, le pri najbolj občutljivih bodo predvsem v vzhodni polovici države občasno možne manjše vremensko pogojene težave. Po nižinah bo sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, takrat se je priporočljivo izogibati večjim naporom na soncu ter uživati lahko hrano in dovolj tekočine. V prihodnjih dnevih se bo vročina še stopnjevala.

Vremenska slika

Nad Alpami in severnim Sredozemljem je šibko območje visokega zračnega tlaka. Od severovzhoda priteka k nam topel in suh zrak

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo večinoma sončno, več plitve kopaste oblačnosti bo v notranjosti Hrvaške, kjer popoldne še lahko nastane kakšna ploha. Burja ob Jadranu bo oslabela. V sredo bo sončno in vroče.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija