GOLOBOVI VLADI USPELO? Ustavno sodišče naj bi noveli zakona o RTVS prižgalo zeleno luč

Slovenija

Ustavno sodišče je po neuradnih informacijah več medijev odpravilo začasno zadržanje dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Kot poročajo, so za tak sklep glasovali štirje sodniki, eden pa je bil proti.

To bi pomenilo, da se lahko novi svet RTV Slovenija dokončno konstituira, izpostavlja portal N1, ki navaja, da naj bi za umik zadržanja glasovali štirje sodniki, in sicer: Matej Accetto, Rajko Knez, Katja Šugman Stubbs in Špelca Mežnar. Proti naj bi glasoval Rok Svetlič, sodnika Marko Šorli in Klemen Jaklič pa naj ne bi glasovala.

Ustavno sodišče je v odločbi, sprejeti 16. februarja, zadržalo izvrševanje dela 23. člena novele, po katerem se svet zavoda konstituira najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele, ki je začela veljati 28. decembra lani. V celoti pa so zadržali 24. in 25. člen, po katerih svet zavoda v šestih mesecih po konstituiranju sprejme nov statut, v 15 dneh po konstituiranju objavi javni razpis za predsednika in člane uprave ter način glasovanja predsednika in vsakega člana uprave.

Andrej Grah Whatmough

V vmesnem času je tako delo še vedno opravljal dosedanji programski svet, vsi trije direktorji, generalni direktor Andrej Grah Whatmough, direktor televizije Uroš Urbanija in radia Mirko Štular, pa funkcije opravljajo kot vršilci dolžnosti.

Ustavno sodišče mora odločiti še o oceni ustavnosti novele na pobudo vlagateljev s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta zavoda Petrom Gregorčičem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija