ZMEŠNJAVA OKROG BODOČEGA GOSTINSKEGA LOKALA V ŽUSTERNI: Dela brez veljavnega sklepa o izbiri, nasprotujoče izjave udeleženih

Koper

Koprski javni zavod za šport je z razpisom iskal najemnika lokacije na kopališču v Žusterni, kjer bi v času poletne sezone opravljal gostinsko dejavnost. Razpis se formalno še ni zaključil, saj zavod še ni izdal sklepa o oddaji, pa vendar je Andrej Šantić tam že začel z gradbenimi deli. Šele ko je na to opozoril drugi prijavljeni na razpisu, Benjamin Cavallaro Divjak iz podjetja Nibe, je koprski javni zavod urgiral. Ne samo, da je Šantić delal brez formalne podlage, del se je lotil tudi v času epidemije koronavirusa.

Kot nam je pojasnil lastnik podjetja Nibe Benjamin Cavallaro Divjak, še ni prejel sklepa, da ni izbran, kar pomeni, da tudi Andrej Šantić ni mogel dobiti sklepa, da je izbran. "Formalno nismo dobili nič, nobenega papirja, dopolnitve, nobenega sklepa. Zoper sklep bi se lahko pritožili, ampak ga ni." Kljub temu je Šantić začel na omenjeni lokaciji izvajati gradbena dela za postavitev gostinskega zabojnika, pojasnjuje Cavallaro Divjak.

V razpisni dokumentaciji javnega zavoda za šport je navedeno, da je najem 325 kvadratnih metrov površine vreden najmanj 31.600 evrov letno. V podjetju Nibe so ponudili 33.000 evrov, medtem ko je Šantić po poročanju Primorskih novic zvišal ponudbo na 39.500 evrov, po nekaterih informacijah še več. Izbrani gostinec mora na omenjeni lokaciji z lastnimi stroški kriti postavitev zabojnika točno določene oblike.

Šantić se je del lotil zgolj na podlagi zapisnika, Madžarović s kontradiktornimi izjavami

Šantić je menil, da mu začetek izvajanja del omogoča zapisnik. Kot nadaljuje Cavallaro Divjak, "zapisnik ni verodostojen dokument, da lahko na podlagi njega izvajaš gradbena dela. Na ta dokument ni možnosti pritožbe in z njim ni dorečeno nič."

Zakaj koprski javni zavod za šport še ni izdal sklepa in formalno zaključil izbire najemnika? Njegov direktor Duško Madžarović je za Primorske novice dejal: "Sklepov pa še nismo pošiljali, ker nam podjetje Nibe še ni dostavilo zahtevane dokumentacije. Imeli so namreč blokiran transakcijski račun in zdaj pričakujemo še dopolnitev njihove ponudbe z določeno dokumentacijo. Ko bodo to dostavili, imajo možnost pritožbe na sklep," je včeraj poročal časnik.

Za naš medij pa je Madžarović danes dejal, da so podjetju Nibe poslali poziv za dopolnitev ponudbene dokumentacije, "saj je bilo v postopku pregleda ugotovljeno, da je pomanjkljiva. Ne poznam pa omenjenega podjetja niti njegove finančne situacije, zato tega nisem nikoli sploh komentiral," je zavrnil včerajšnje navedbe, ki so bile objavljene v Primorskih novicah. 

V podjetju Nibe zanikajo, da bi dobili kakršen koli dopis in da bi bila firma kdaj blokirana

V podjetju Nibe zanikajo, da bi od javnega zavoda sploh dobili kakršen koli dopis. Prav tako zanikajo, da bi imeli blokiran transakcijski račun. "Še vedno nismo dobili nobenega obvestila s pošte in še manj kakršne koli kuverte. Do dne 18. 3. nismo prejeli nobenega poštnega obvestila, ko ga bomo prejeli, bomo videli, kakšen datum se nahaja na kuverti," nam je včeraj dejal Cavallaro Divjak.

Glede domnevne blokade TRR-ja pa: "Mi smo zavodu dali potrdilo o solventnosti od banke. Naše podjetje ni imelo nobene blokade v zadnjih 365 dneh in nikjer ne najdemo podatka, da bi bila firma blokirana. Od kje direktorju Madžaroviću takšne informacije, ne vem. Zdi se mi poniževalno, da pove neko stvar, ki ni resnična. Tudi profesionalno ni od nekega javnega uslužbenca, da tako javno govori," je še dodal Cavallaro Divjak.

Madžarović je za naš portal potrdil, da "dokler ni izdan sklep, ne sme biti nobenih pripravljalnih ali drugih del na omenjenem zemljišču." Z deli niso bili seznanjeni in tudi niso dali svojega soglasja zanje, je dejal. Na naše vprašanje, kdo je dal Šantiću ključ, da je lahko vstopil na kopališče in začel z deli, je odgovoril: »Kopališče Žusterna mora imeti prehoden obalni pas, torej je več vhodov odklenjenih in ni potreben ključ." Dodal je, so Šantića po prejetem obvestilu nemudoma obvestili, da prekine vsa dela, kar je tudi storil.

Cavallaro Divjak je bil sicer kritičen do dejstva, da je športni zavod Šantića le pozval, naj se umakne. "Mislim, da to niso ukrepi, ki bi jih pričakovali od enega javnega zavoda. Ukrepi bi bili, da se pokliče redarje ali policijo. Enako je, kot če bi jaz vzel lopato in začel kopati na Bonifiki, ki je last občine."

Na vprašanje, ali bi se v podjetju Nibe pritožili na sklep, ko bi bil ta izdan, je odgovoril: "Ne vem, če bi se pritožili. Mogoče pa se ne bi. Šantić je imel večjo ponudbo, a še vedno se mi ne zdi prav, da posega v nepremičnine v lasti Mestne občine Koper in občina ne ukrepa. Vse skupaj se mi zdi malo čudno, kot da Šantić nekaj ve, kar nihče ne ve. Kot da ve nekaj več od nasprotne stranke, to je malo sumljivo," je zaključil.

Kako bodo potekala dela v času krize s koronavirusom?

Zanimalo nas je, kaj trenutne razmere pomenijo za bodoča pripravljalna dela po izdaji sklepa in tudi, kako se je lahko Šantić lotil del glede na situacijo, v kateri naj bi zapuščali domove samo iz nujnih razlogov. Zato smo vprašali Madžarovića za komentar: "Strinjam se, da se zadržujemo doma in da opravljamo samo najnujnejše. Ko bo sklep izdan, bodo manjša pripravljalna dela mogoča, če se upoštevajo varnostni ukrepi. Gre za manjša dela manjše skupine ljudi na odprtem. Bodoči najemnik bo moral pohiteti, da bo pripravljen za poletno sezono, ki jo vsi skupaj želimo pričakati brez koronavirusa," je odgovoril.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pajade |  19 .03. 2020 ob  21: 52
13
Tam še vedno smrdi. Fekalije, korupcija.... kakorkoli.... smrdi, smrdi kako smrdi
Tine |  19 .03. 2020 ob  15: 46
31
Vprašajte črnograditelja in svetovalca za hortikulturo Roberta Šuca. Šuc se je dobival s Šantiçem po lokalih, kjer sta se dogovarjala, da mu šuc zrihta, da dobi Šantić lokal na plaži. Vprasanje je samo koliko je šuc dobil za svoje posredovanja. Naj preverijo organi pregona.