Živa knjižnica je v Ankaranu razbijala predsodke

Ankaran

Kulturno izobraževalno društvo PiNa je minuli vikend skupaj z Občino Ankaran pripravila zanimiv dogodek z naslovom Živa knjižnica. Na njem so vlogo knjig prevzeli ljudje, gre pa za prvi tovrsten dogodek na Obali, na katerem so izvedli 35 branj bralcev, ki so se z vprašanji, naslovljenimi na tiste, ki so predstavljali knjige, soočali z različnimi predsodki in s stereotipnimi predstavami. Organizatorji pa so bili nad odzivom občinstva pozitivno presenečeni.

Živa knjižnica je v Ankaranu potekala pod geslom Ne sodi knjige po platnicah!, in sicer tako, da so predstavniki in predstavnice različnih manjšin ali družbeno ogroženih skupin predstavljali žive knjige, ki so jih imeli priložnost "prebrati" obiskovalci, ki se v svojem življenju soočajo z določenimi predsodki ali stereotipi, ki bi jih radi razbili. Na dogodku so si obiskovalci tako lahko "izposodili" pripadnico muslimanske vere, veganko, astrologinjo, "geek-a", fizika, akademskega kiparja, ateista, metalca, invalida, mladega španskega prostovoljca na delu v Sloveniji, aktivistko, osebo z izkušnjo izgube spomina, nevladnika, prekernega samostojnega podjetnika, geja in lezbijko.

Projekt Živa knjižnica se je sicer prvič zgodil na Danskem, ko so leta 1993 brutalno napadli in zabodli mladega fanta, ki je napad na srečo preživel. Njegovi prijatelji so nato ustanovili mladinsko nevladno organizacijo z imenom 'Ustavite nasilje', namenjeno ozaveščanju in izobraževanju za mobilizacijo danske mladine proti nasilju.

Kot je ocenil programski vodja KID PiNA, Borut Jerman, pozitiven odziv s strani lokalnega prebivalstva kaže na to, da je potreba po tovrstnih dogodkih velika, še posebej zaradi nizke stopnje ozaveščenosti in dogodkov, ki se v Sloveniji dogajajo na področju drugačnosti. "Fantastična izkušnja. Ne gre samo za konceptualno zabavno zastavljeno reč, temveč oziroma predvsem za povezovanje ljudi. Pravzaprav je veliko bolj preprosto: gre za pogovor z neznanci, ki, pazite to, v času ekranskih slepil individualizma postane nekaj povsem eksotičnega. Super projekt, ki lepo prikazuje, kako daleč so vrednote, ki so nam bile še pred kratkim samoumevne. Edini problem je po mojem mnenju ta, da se tovrstnih dogodkov udeležujemo samo tisti, ki se ekranom do neke mere trudimo izogibati. Kako pa rešit tak in podoben problem? To je tretje največje vprašanje 21. stoletja," pa je izkušnjo z žive knjižnice za Regional komentiral bralec Jaša Hedžet Jajo iz Kopra.

Deli novico: