ZGODOVINSKI DAN ZA SLOVENCE V ITALIJI: Včeraj v Trstu zadonela Zdravljica (FOTO, VIDEO)

Trst

Krovni organizaciji Slovencev v Italiji sta po uradni obeležitvi predaje lastništva Narodnega doma slovenski manjšini včeraj popoldne pripravili še slovesnost, ki je bila odprta za javnost. Zbrali so se številni ljudje. Predstavniki manjšine so na pročelje doma položili vence, zadonela pa je tudi pesem, vključno z Zdravljico.

Organizaciji Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) sta pred Narodnim domom včeraj popoldne pripravili skupno slovesnost, ki so se je udeležili številni ljudje, na spletu poroča Primorski dnevnik.

Zgodovinski dan za Slovence v Italiji (fotogalerija). http://www.skgz.org/sl/13-julij-2020-zgodovinski-dan-za-slovence-v-italiji

Posted by Skgz on Monday, July 13, 2020

Dom je bil v času obiska predsednikov Slovenije Boruta Pahorja in Italije Sergia Mattarelle ograjen, tako da ljudje niso mogli blizu. Po odhodu predsednikov so ograje odstranili, obiskovalci pa so se lahko približali.

Predstavniki krovnih organizaciji Slovencev v Italiji, strank Slovenska skupnost in Demokratska stranka ter Vsedržavnega združenja partizanov Italije ANPI so na pročelje stavbe položili vence.

Nagovor ministrice Jaklitscheve pred Narodnim domom v Trstu.

Posted by Svet slovenskih organizacij on Monday, July 13, 2020

Zbrane so med drugim nagovorili ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, predsednik SSO Walter Bandelj, predsednica SKGZ Ksenija Dobrila in slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc.

Nagovor predsednika Walterja Bandlja ob vrnitvi Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Italiji.

Posted by Svet slovenskih organizacij on Monday, July 13, 2020

Slovesnost sta s petjem popestrili vokalna skupina Vikra ter vokalna skupina Glasbene matice. Zbrani so ob koncu skupaj zapeli Zdravljico.

V Trstu so včeraj Narodni dom, ki so ga fašisti požgali na včerajšnji dan pred sto leti, predali formalno v last slovenski manjšini v Italiji. Podpisa dokumenta sta se udeležila tudi predsednika Slovenije in Italije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  14 .07. 2020 ob  09: 39
lepo, toda narodni dom še dolgo ne bo predan.....predsednik Pahor se je medtem poklonil fašističnem lažem, bazoviški junaki pa še vedno veljajo za teroriste, ker nihče ni zahteval razveljavitve fašističnega procesa. tržaški fašisti se zelo veselijo tega zgodovinskega trenutka.
vseved |  14 .07. 2020 ob  09: 31
Zakaj ni bilo tam predsednika vlade?