ZDRAVNIKI OPOZARJAJO: Ne nasedajte lažnim informacijam in upoštevajte kompetentne strokovnjake

Slovenija

V Koordinaciji zdravniških organizacij so včeraj pozvali laično in strokovno javnost, naj v množici informacij, ki spremljajo epidemijo novega koronavirusa, zaupajo tistim, ki jih sporočajo kompetentni strokovnjaki. Kot so zapisali, so namreč v medijih in na družbenih omrežjih zasledili številne zavajajoče in izkrivljene informacije.

Zdravniške organizacije, združene v koordinacijo, v sedanji epidemiji dosledno podpirajo ukrepe, ki temeljijo na spoznanjih sodobne znanosti in medicine, podprte z dokazi. "Ukrepi, kot so nošenje mask, razkuževanje, zračenje, vzdrževanje distance in čimprejšnje cepljenje, so se že izkazali za učinkovite," so navedli v sporočilu za javnost.

Laično in strokovno javnost zato prosijo, da v množici informacij zaupajo izjavam, ki jih sporočajo za določeno področje medicine kompetentni strokovnjaki. Obenem pa so se obregnili ob stališča, ki jih zagovarja in predstavlja skupina Slovenski zdravniki in ki se po njihovih navedbah močno razlikujejo od medicine, podprte z dokazi.

Obenem v omenjeni skupini po navedbah koordinacije zlorabljajo posamezne izseke izjav domačih kot tujih strokovnjakov. Njihovo javno izražanje stališč, ki nimajo podlage v strokovnih dognanjih, lahko ima za posledico dodatno širjenje epidemije, povečevanje zbolevanja in naraščanje števila umrlih, so opozorili.

Obregnili so se tudi ob poimenovanje "slovenski zdravniki", saj da predstavljajo le majhno skupino nekaj slovenskih zdravnikov. V Sloveniji pa je po podatkih registra zdravnikov, ki ga vodi zdravniška zbornica, 11.497 zdravnikov in zobozdravnikov, so še zapisali v koordinaciji, ki jo sestavljajo Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo, sindikat Fides ter Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije.

V iniciativi Slovenski zdravniki so namreč v minulih dneh na družbenih omrežjih in v sporočilih za javnost kritično ocenili ukrepe za zajezitev širjenja epidemije. Med drugim so se zavzeli za vrnitev otrok v šole in vrtce ter mladih na univerze, ter izrazili nasprotovanje presejalnemu programu za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom. Pod njihovo ponedeljkovo sporočilo za javnost se je podpisalo deset zdravnikov.

STROKOVNO MNENJE Naše otroke med epidemijo zlorabljamo v imenu solidarnosti. Z ukrepi, ki smo jim jih naložili na...

Objavil/a Slovenski zdravniki dne Ponedeljek, 25. januar 2021

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  29 .01. 2021 ob  14: 09
Saj bi jih samo kaj ko so kompetentni strokovnjaki v ilegali.