ZARADI SPREMEMBE VOLILNIH OKRAJEV SPET PRI PREDSEDNIKU: Medved z usklajenim predlogom

Slovenija

Predstavniki parlamentarnih strank bodo danes pri predsedniku republike Borutu Pahorju usklajevali stališča o predlogu sprememb meja volilnih okrajev, kar je ena od dveh možnih predlaganih rešitev za uresničitev odločbe ustavnega sodišča. Še pred tem jim bo minister Rudi Medved predstavil predlog novih meja, ki ga je pripravilo ministrstvo.

Minister za javno upravo Medved je predlog novih meja volilnih okrajev strankam sicer predstavil že v začetku septembra, pri čemer po njegovih takratnih navedbah med strankami ni "doživel aplavza". Naj bi pa predlog skušali uskladiti do današnjega, sicer že šestega srečanja pri predsedniku republike na to temo.

V SD so predlog ministrstva po sestanku z ministrom ocenili kot dobro osnovo, v SMC pa kot predlog, ki gre v pravo smer, čeprav naj bi se neuradno bolj nagibali k ukinitvi volilnih okrajev in uvedbi prednostnega glasu, pri čemer gre za drugi predlog možne uresničitve odločbe ustavnega sodišča, s katero so ustavni sodniki zdajšnje meje volilnih okrajev ocenili kot neustavne.

SDS se do zdaj ni jasno izrekala, kateri predlog podpira, je pa vodja poslanske skupine Danijel Krivec v ponedeljkovem Studiu ob 17h na Radiu Slovenija dejal, da se bolj nagibajo k spremembi meja volilnih okrajev, saj je za to dovolj 46 glasov poslancev, medtem ko bi moralo predlog za ukinitev volilnih okrajev podpreti najmanj 60 poslancev, kar pa bo težko doseči. Podobno menijo v DeSUS.

Za ukinitev volilnih okrajev in uvedbo prednostnega glasu pa se dokaj jasno zavzemajo v LMŠ, SAB, Levici, NSi in SNS. Iz slednje so sicer v četrtek sporočili, da se ravno iz tega razloga današnjega usklajevanja ne bodo udeležili.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija