ZARADI SLABEGA VREMENA SMO BILI MANJ SAMOOSKRBNI: Najslabše s sadjem in krompirjem

Slovenija

Zaradi neugodnih vremenskih razmer so bile stopnje samooskrbe v letu 2021 nižje pri vseh rastlinskih pridelkih. Najbolj se je znižala stopnja samooskrbe s sadjem in krompirjem, malo manj pa z žiti in zelenjavo. Se je pa zvišala stopnja samooskrbe z živalskimi kmetijskimi proizvodi razen z medom, ugotavljajo na Statističnem uradu RS.

Pri rastlinskih pridelkih se je stopnja samooskrbe s sadjem znižala za 23 odstotnih točk na 14 odstotkov, s krompirjem za 16 odstotnih točk na 44 odstotkov, z zelenjavo za pet odstotnih točk na 43 odstotkov in z žiti za štiri odstotne točke na 84 odstotkov, so izračunali na statističnem uradu.

Neugodne vremenske razmere so imele velik vpliv na proizvodnjo. Sadja smo denimo lani v Sloveniji pridelali 34.000 ton oz. 70 odstotkov manj kot leta 2020. Pridelek žit se je zmanjšal za šest odstotkov na 701.000 ton.

Pri živalskih proizvodih se je stopnja samooskrbe zvišala pri jajcih, in sicer za dve odstotni točki na 97 odstotkov, ter mesu - za odstotno točko na 85 odstotkov. Pri medu se je znižala za 52 odstotnih točk na 15 odstotkov. Medu smo namreč lani v Sloveniji pridelali le 200 ton, kar na letni ravni pomeni 85-odstotno zmanjšanje.

Prebivalec Slovenije je lani v povprečju porabil za prehrano 119 kilogramov zelenjave, 117 kilogramov žit, 109 kilogramov sadja, 89 kilogramov mesa, 63 kilogramov krompirja, 11 kilogramov jajc ter 0,6 kilograma medu. V primerjavi z letom prej je bila povprečna poraba medu nižja za tretjino, sadja za 16 odstotkov in krompirja za odstotek, medtem ko se je poraba jajc povečala za štiri odstotke, mesa pa za odstotek. Povprečna poraba žit in zelenjave je ostala na ravni predhodnega leta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  14 .11. 2022 ob  12: 15
Nizozemska je druga najvecjanpridelovalka hrane. Vlada zatira kmete in hoce zreducitat obdelovalno zemljo za 70%. Vse v smeri NWO. Gnusi! Ste tu kaj napisali o protestih njihovih kmetov, ki se mesece protestirajo?