ZAKAJ JE BADAŠEVICA POTEMNELA? To kažejo zadnje analize vode in meritve zraka

Koper

Najbolj pereča tema, ki je to poletje razburjala prebivalce Kopra, in ki se nadaljuje še v jesen, je gotovo smrad, ki se vije iz Badaševice. Ta je za nameček celo potemnela, kar je dodatno prestrašilo občane. Koprska občina se je težavo trudila odpraviti s številnimi posredovanji gasilcev in delavcev komunale, na teren se je odpravil tudi Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME) Instituta Jožef Stefan. Podjetje Saubermacher Slovenija se je v začetku septembra lotilo čiščenja struge in odstranitve mulja v vodotoku. Kaj so po vseh opravljenih sanacijah pokazale zadnje analize vode iz reke Badaševice in meritve zraka, ki jih je opravil ELME? Zakaj se je voda obarvala črno in od kod je izviral neprijeten vonj? 

7. septembra je podjetje Saubermacher iz jaškov v kanalu očistilo 35 ton mulja, obremenjenega z mineralnimi olji in organskimi razpadajočimi produkti, ki so vodili k aerobnemu in delno anaerobnemu razkroju vsebine zalogovnika. Smrad pa tudi po čiščenju ni izzvenel, ta naj bi bil posledica "preobremenjenosti z organskimi snovmi ter pomanjkanja kisika v vodi", je takrat pojasnil Igor Rakar s koprske občine. 

Dan po čiščenju se je mobilna enota laboratorija odpravila na teren po vzroce vode in meritve zraka, po pritožbah krajanov pa so se k Badaševici vrnili še en teden kasneje. "ELME je nazadnje opravljal meritve zraka in vode iz kanala Badaševice 15. septembra 2021 popoldan, po pritožbah občanov o izrazitem smradu in počrneli vodi," nam je odgovoril dr. Dušan Žigon, vodja kemijskega dela ELME.

Dobršen del Badaševice se je med letošnjo sušo obarval črno.

Vzorčili so vodo iz reke in kanala Badaševica na petih mestih

15. septembra so tako zajeli pet različnih vzorcev vode. In sicer po liter vode iz kanala pri mostu Cesta na Markovec in liter iz kanala ob Vanganelski cesti. Prav tako so litrski vzorec vode zajeli pri pregradi Badaševice na Šalari ob Partizanski cesti in nad pregrado na Badaševici na Šalari ob Partizanski cesti. Liter vode iz Badaševice v Semedeli so vzeli Gasilci iz koprske gasilske brigade ob 12.30 in ga je ELME prevzela ob koncu intervencije.

Ob ogledu ELME je bila voda na pogled motna, s tanko slojnimi sragami na površini od mostu nad Badaševico na Cesti na Markovec do pregrade na Šalari. V spodnjem, razširjenem delu kanala, pred izlivom v morje pa bolj čista z morsko barvo. V zraku nad kanalom je bilo v vseh treh urah vzorčenja zaznati rahel vonj po gnitju. Meritve fizikalno kemijskih parametrov vzorcev vode so pokazale predvsem nizke vrednosti raztopljenega kisika v vodi (1 do 2 mg/l), razen v sladki vodi Badaševice nad pregrado na Šalari, kjer je vsebnost kisika za površinske vode normalna (6-8 mg/l), je pojasnil dr. Žigon.

Črna Badaševica. ⬇

Objavil/a Regional dne Četrtek, 16. september 2021

Ekološki laboratorij z merilnimi instrumenti za zrak ni zaznal prisotnosti nevarnih plinov in hlapov kemikalij v zraku. Vsebnost hlapnih organskih snovi (VOC) v zraku je bila 0,5 do 2,5 ppm, "kar je sprejemljiva vrednost za urbana naselja", so pojasnili. Zaznali so rahlo moteč, nedefiniran vonj po gnitju ob celotnem kanalu Badaševice med pregrado v Šalari in Semedelo. Ta vonj naj bi bil po pričevanjih prebivalcev bolj izrazit v dopoldanskem času.

"Izmerjena nizka vsebnost raztopljenega kisika in počrnelost vode v kanalu kažejo na biološko gnitje alg in rastlinja v kanalu Badaševice, ki se odraža tudi v smradu zraka nad kanalom," ugotavljajo v ekološkem laboratoriju in dodajajo: "Vonjave so verjetno mešanica različnih kemijskih spojin sulfidov, aminom in merkaptanov in podobnih žveplovih in dušikovih spojin. Njihov nastanek je lahko povezan z gospodinjskimi odplakami, razkrajanjem organskih snovi, biološkim gnitjem ali fekalijami." 

V kanalu Badaševice v dolžini 5 km od pregrade v Šalari do izliva v morje je praktično stoječa morska voda z minimalnim pritokom sladke vode reke Badaševice. Priliv sveže rečne vode je zaradi daljšega sušnega obdobja veliko premajhen za pretočnost vode v kanalu, ki zato ostaja praktično mrtev kanal s stoječo morsko vodo. "Dno kanala je muljasto, na površini se zaznajo srage in tanko slojni madeži biološkega izvora. Izmerjena nizka vsebnost raztopljenega kisika in počrnelost vode v kanalu kažejo na biološko gnitje alg in rastlinja v kanalu Badaševice, ki se odraža tudi v smradu zraka nad kanalom," je dr. Žigon še pojasnil vzroke za neprijeten vonj in obarvanost reke

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ZigaZois |  29 .09. 2021 ob  10: 53
Isti strokovnjak poda različna mnenja o isti zadevi v odvisnosti od plačnika. Mnenje se bo nagibalo v korist naročniku saj bo zadovoljna stranka najboljša reklama za posel. V Sloveniji ni več neodvisnih strokovnjakov. Če ima naročnik dovolj denarja naroči drugo mnenje v kolikor mu ni všeč prvo.
Zato v tem poslu naj bol uspevajo "strokovnjaki", ki se niti ne zavedajo posledic svojega početja za okolje in zdravje ljudi. Oni so dobro zaslužili in zadeva je dovolj daleč od njihovega dvorišča.
koko popo |  28 .09. 2021 ob  21: 10
-7
LEP POZDRAV VSEM! PARKA NE DAMO!
Fošina |  28 .09. 2021 ob  17: 10
... in potem je naslednji dan padel dež in je bil problem rešen. Do naslednje suše. Nimam pojma, kaj naj se naredi s to "reko", v kateri ni vode, ampak nekaj bo treba naredit.
forešter4 |  28 .09. 2021 ob  15: 29
ja in zej jQuery112307224124514123307_1632835711061

še nutrije so ušle
forešter4 |  28 .09. 2021 ob  15: 29
ja in zej jQuery112307224124514123307_1632835711061

še nutrije so ušle
Bayliner |  28 .09. 2021 ob  15: 28
Zanimivo je bilo videti pred kratkim možakarja, kako veselo lovi ribe ....
Piero Panin |  28 .09. 2021 ob  15: 26
13
Medtem ko strokovnjak ta postopek imenuje biolosko razkrajanje usedlin na dnu struge badasevice lahko laik temu fenomenu pripise ime fonja.
Znanost vse bolj napreduje v nasprotju z tem da je ostala kmecka logika se vedno ista zato nikoli ne sodi dneva pred nocjo,dokler ne pride znanstvenik