ZAHTEVE PO ODPRTJU ŠOL SEGLE TUDI NA GORIŠKO: Na Bevkovem trgu se je zbralo okoli 300 protestnikov

Goriška

Zahteve po odprtju šol so segle tudi na Goriško. V Novi Gorici so se na Bevkovem trgu v torek ob 17. uri zbrali protestniki ter ob mirnem sprehajanju in vožnji s skiroji in kolesi zahtevali odprtje šol. Severnoprimorska statistična regija je sicer še vedno obarvana črna, tako da šol po zaprtju v oktobru še niso znova odprli.

Na Bevkov trg sta prišla tudi novogoriški župan Klemen Miklavič in podžupan Simon Rosič, da bi prisluhnila okrog 300 protestnikom, ki so se tam zbrali.

"Predvsem sem tukaj, da poslušam starše. Ena izmed nalog župana je tudi ta, da sliši občane in občanke. Danes so se tukaj zbrali kar v večjem številu in prav je, da to tudi spremljam. Kličejo me tudi iz podjetij, saj si starši, ki delajo, težko organizirajo varstvo. Obenem pa me skrbi tudi za družine, kjer imajo kronične bolnike, starejše družinske člane, ki prav tako z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje in ukrepe za zaščito pred okužbami. Zato moramo v prvi vrsti poslušati stroko," je povedal Miklavič.

Na transparentih, ki so jih nosili sodelujoči, je bilo zapisano, da otroci niso igrače, pač pa naša prihodnost, otroci pa so nosili plakate z napisi "Odprite nam šole". Nekateri so proteste poskušali izrabiti tudi za protivladne proteste.

Predstavniki Civilne iniciative novogoriških šol bodo danes ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport poslali poziv, da se učenke in učenci osnovnih in srednjih šol nemudoma vrnejo v šole. Podpisalo ga bo pet predsednikov svetov staršev goriških šol, na katerih so starši večinsko potrdili, da se ministrstvo pozove k odprtju šol. "Veseli nas dejstvo, da so na podoben način pričeli postopati tudi po več drugih slovenskih šolah," je v imenu iniciative zapisala Martina Murovec.

Starši, združeni v Civilni iniciativi staršev novogoriških šol, so že 15. januarja poslali več predsednikom svetov staršev različnih šol pobudo za sklic sestanka sveta staršev z namenom podpisa skupnega poziva ministrstvu, da se učenci in dijaki nemudoma vrnejo v šole. "Svet staršev je namreč edini organ, preko katerega lahko starši neposredno izrazimo svoje mnenje. Šlo je za samoiniciativno združenje staršev brez vsakršne politične ali katerekoli druge konotacije. Občutek je namreč bil, da so naši otroci ostali brez vsakega glasu in da so z vnovičnim podaljševanjem zaprtja šol dejansko postali v naši družbi najšibkejši člen," je še povedala Murovčeva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija