ZA ODSTRANITEV JUMBO PANOJEV NAD PREDOROM MARKOVEC POSKRBELA "TRETJA SILA": Izolski OPN prinaša nova pravila oglaševanja

Izola

Da so nad predorom Markovec izginili ogromni jumbo plakati, ki so več let kazili pokrajino in odvračali pozornost voznikov, smo poročali že včeraj. Leta so bili jabolko spora in kogarkoli smo vprašali, so se vsi sklicevali, da ukrepanje ni v njihovi pristojnosti. Zavezanih rok je bila dolga leta celo izolska občina, saj so se panoji nahajali na zasebnem zemljišču. Postavila jih je ljubljanska oglaševalska agencija Urbanum in to kljub temu, da je piranski Zavod za varstvo kulturne dediščine prošnjo za postavitev zavrnil.

Ker je šlo za zasebno zemljišče, izolski občinski inšpektorat ni mogel ukrepati. Zadevo so prijavili gradbenemu inšpektoratu, ki je zadevo predal infrastrukturnemu inšpektoratu, ta pa jo je vrnil okoljskemu inšpektoratu. Do leta 2018 je izolska občina podala sedem prijav, a več kot očitno ostala brez odgovorov.

Gradbeni inšpektorat, ki je posredoval leta 2015, je inšpekcijski postopek ustavil, saj je ugotovil, da so bili oglaševalski panoji postavljeni na kovinski konstrukciji na kolesih. Zatem so jumbo plakate še osvetlili in po vseh teh letih so zdaj nenadoma – izginili. Za pojasnila smo se obrnil na okoljski inšpektorat in izolsko občino.

"Gradbena inšpekcija za okolje in prostor izvaja nadzor na področju graditve objektov, za katere je potrebno gradbeno dovoljenje. Objekti za oglaševanje pa so praviloma enostavni objekti, ki ne potrebujejo gradbenega dovoljenja ali celo niso objekti, so premični, nameščeni na vozila, fasade, ograje, itd., zato gradbeni inšpektorji nimajo podlage za ukrepanje niti niso obveščeni o njihovi postavitvi ali odstranitvi," so pojasnili na okoljskem inšpektoratu.

Na Občini Izola pravijo, da so za umik jumbo plakatov izvedeli iz medijev. So pa dodali, da bodo določila za oglaševanje z uveljavitvijo občinskega prostorskega načrta (OPN) poenotena za celotno občino.

 

"Med drugim je v OPN opredeljeno, da se sme umeščati objekte za oglaševanje le na stavbne površine, da ni dovoljeno postavljati objektov za oglaševanje z oglasno površino večjo od 12 kvadratnih metrov, prav tako v varovalnem pasu hitre ceste ni dovoljeno postavljati tabel, napisov in drugih objektov ali naprav za slikovno ali zvočno obveščanje in oglaševanje, objektov za oglaševanje pa obenem ni dopustno postavljati na konstrukcije, ograje nadvozov, mostov in predorov, strehe stavb, na medsosedske ograje in gradbene odre," razlagajo na občini.

Kot so še dodali, so zadovoljni, da so jumbo panoji nad predorom končno odstranjeni, saj "menimo, da tovrstno agresivno oglaševanje ne sodi na kmetijska zemljišča in nenazadnje tudi kazi mestno veduto".

 

Preverili smo tudi, ali je morda za prenehanje oglaševanja na sicer zasebnem zemljišču nad predorom, kriv morda stečaj podjetja Urbanum ali kaj podobnega. Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da to ljubljansko podjetje, ki ga vodi direktor Redžep Muminović in ima dva zaposlena, še vedno obratuje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kush |  26 .04. 2022 ob  20: 39
Kdo pa ima sploh čas gledat te reklamne panojejQuery1123047840836181264_1650998243243 Folk mora gledat prvo hitrost, potem varnostna razdalja, kje je radar, kdaj bo kakšna mona naredila kakšno cazzado na cesti, kdaj bo kakšen italijan zavijal brez da to nakaže itd..