ZA CIGARETE IN BENCIN SMUKAJO ČEZ ZAPRTE MALOOBMEJNE PREHODE: Vladni ukrepi kot brca v temo, človeška neodgovornost nima meja

Koper

"Jaz naj ostajam doma … Hmmm, čez tale mejni prehod gre dnevno kar nekaj Italijanov s skuterji in peš!", se glasi zapis bralca, ki se je obrnil na naše uredništvo, hkrati pa svoje razmišljanje objavil tudi na družbenem omrežju Facebook. Slovenija je z namenom zmanjšanja širjenja okužbe s koronavirusom pred dnevi zaprla maloobmejne prehode z Italijo in pustila odprte le največje, na katerih se izvaja kontrola potnikov. A nekateri se resnosti situacije, ki vlada po vsem svetu, več kot očitno ne zavedajo dovolj. Gre za problem, s katerim se srečujejo domala povsod ob italijanski meji. 'Ostanite doma' je za nekatere očitno zgolj fraza.

"Jaz naj ostajam doma … Hmmm, čez tale prehod gre dnevno kar nekaj Italijanov s skuterji in peš! Prehod je brez nadzora in z lahkoto se da z motorjem ali peš v Italijo in iz Italije v Slovenijo po cigarete in bencin. Gospod, ki živi tik ob meji, pravi da neprestano umikajo oviro iz desne strani in da ima dnevno opravka z vsaj 30 Italijani, ki hodijo čez mejo … Mejni prehod Sv. Barbara," je zapisal zaskrbljeni bralec.

Gre za maloobmejni prehod v bližini Hrvatinov, a podobne zgodbe naj bi se vsakodnevno odvijale še na mnogih drugih maloobmejnih prehodih z Italijo, tako na Obali, Krasu kot na Goriškem. Kot nam je še povedal bralec, naj policija ne bi imela posluha za opozorila krajanov, zato smo se za pojasnila obrnili ravno na koprsko policijsko upravo.

Na območju Policijske uprave (PU) Koper so bile na meji z Italijo vzpostavljene tri kontrolne točke in sicer, Fernetiči, Škofije in Krvavi potok.

"Kljub postavitvi fizičnih ovir na ostalih čezmejnih cestnih povezavah in ustrezne prometne signalizacije, ki prepoveduje promet pešcev in vozil, se dogaja, da posamezniki kršijo odlok slovenske vlade in prehajajo državno mejo izven kontrolnih točk," je povedala tiskovna predstavnica koprskih policistov Anita Leskovec.

Na koprski policijski upravi so, kot je pojasnila Leskovčeva, v ponedeljek prejeli kar nekaj telefonskih klicev in obvestil občanov, tako na številko 113, kakor tudi preko družbenih omrežij in forumov.

"Policisti v primeru zaznave kršiteljev odloka ustrezno ukrepajo in osebo napotijo na najbližjo kontrolno točko. Pri tem opozarjamo, da se odlok ne uporablja za državljane Slovenije in Italije, ki so dvolastniki in imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje ter opravljajo kmetijsko-poljedelska dela," razlaga Leskovčeva. Policisti po njenih navedbah vsakodnevno preverjajo, kaj se dogaja ob cestnih zaporah, vendar je nemogoče na vseh točkah, kjer je mogoče prehajati državno mejo, zagotoviti 24-urno prisotnost policista.

Vse domačine oziroma občane, ki opazijo nedovoljeno prehajanje meje, odmikanje zapor na cesti, prehajanje s kolesi in podobno, na policiji prosijo, da to sporočijo na številko 113. Na kraj bo napotena policijska patrulja, ko bo zadevo preverila in ustrezno sankcionirala, če bo potrebno, je še dodala Leskovčeva.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
mente |  24 .03. 2020 ob  13: 46
Moramo se to povedat, koliko slovencov gre cez mejo in gre kupit spezo? se posebej na Skofije? v italij je prepovedano ustopit v italijo za slovencov..... lahko grejo samo zaradi sluzbe ali zdravniski pregled za drugo sploh ne smeijo.... v italij je prepoved ginanje izven obcina kje imas stalno prebivalisce... ce te dobijo takoj denarna kasen in na sodisce.... povejte vsem to......
Erazem |  24 .03. 2020 ob  12: 32
Vseved popolnoma se strinjam s teboj. Vojsk na mejo, ne pa poslušat skrajno levico. Vse ima svoje meje, tudi država.
TORUS |  24 .03. 2020 ob  12: 25
Če se držijo pravil oziroma upoštevajo navodila kot je prehod preko kontrolnih točk ne vidim problema. So večinoma le sosedje onkraj. Je pa vsak Evro dobrodošel v državno blagajno (sploh sedaj, ko je treba reševat krizo) tudi za to, da lahko vsi nergači sedijo doma, strašijo, hujskajo in pišejo neumnosti po omrežjih, obenem pa zahtevajo od države vse in še kaj zraven.
Bi se dalo bolje regulirat situacijo, če bi bilo dovolj volje.
vseved |  24 .03. 2020 ob  11: 14
Vojsko na mejo, tako kot v starih dobrih časih.