VSE, KAR VAS ZANIMA O KORONAVIRUSU, VPRAŠAJTE KLICNI CENTER: Že v petek prejeli več kot 1300 klicev (VIDEO)

Slovenija

Temelj za odziv posameznika na krizo, kot je epidemija covida-19, je kakovostna in pravilna informacija, ki jo je mogoče pridobiti v klicnem centru. Ta je ponovno začel delovati minuli teden z razglasitvijo epidemije v Sloveniji, že v petek pa so prejeli 1326 klicev, je povedala vodja klicnega centra in infektologinja Mojca Matičič.

"Klicni center deluje za vas, nobeno vprašanje ni neumno. Vsako vprašanje vzamemo resno in na vsako vprašanje vam odgovorimo," je poudarila na današnji vladni novinarski konferenci. Spomnila je, da je klicni center deloval že spomladi in si pridobil zaupanje klicateljev. Na to po njenih besedah kaže 150 klicev, ki so jih dobili še pred uradnim naznanilom ponovne vzpostavitve centra.

V centru na klice odgovarja 48 novih študentov medicine višjih letnikov. Povezani so z vsemi ključnimi institucijami, ki so jim pomagajo pri odgovarjanju na vprašanja.

Ta so se v primerjavi iz spomladanskega vala epidemije, ko so ljudi zanimali predvsem simptomi in učinki virusa na zdravje, spremenila. Po besedah Matičičeve so ljudje sedaj že precej dobro poučeni o novem koronavirusu, največ vprašanja je tako glede testiranj in ukrepov oziroma omejitev, ki so v veljavi zaradi zajezitve širjenje okužb.

"Imamo pa tudi kar veliko pobud naših klicateljev. Zdaj so se že navadili, da mogoče kaj zaleže, če povedo nam, kajti mi jih zagotovo posredujemo ustreznim odločevalcem," je dodala.

Izpostavila je tudi pomen vloge medijev, ki morajo javnosti prenašati pozitivne, pravilne in kakovostne informacije.

Pojasnila je še nova priporočila infektologov glede trajanja izolacije. Okužena oseba brez simptomov mora biti v osami 10 dni od pozitivnega izvida testiranja na okužbo s koronavirusom. Okužene osebe s simptomi pa morajo biti v osami 10 dni od prvega dneva, ko se pojavijo simptomi, prav tako morajo biti nato še 48 ur brez povišane telesne temperature oz. brez drugih bolezenskih znakov.

Klicni center za informacije o novem koronavirusu je dosegljiv na telefonski številki 080 14 04.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  26 .10. 2020 ob  12: 01
Ta ne ve nič, rad pa nastopa.