VPRAŠANJA, KI JIH PREPROSTO NE SMETE ZASTAVITI: Po nepotrebnem lahko izpadete nespoštljivo

Trendi

Mnogi ljudje morda mislijo, da se le prijetno pogovarjajo, ko drugi osebi zastavijo določeno vprašanje oziroma vprašanja, vendar so v resnici vsiljivi ali obsojajoči. Vljudni ljudje vedno razmišljajo o vplivu svojih besed, namesto da razmišljajo le o informacijah, ki jih želijo dobiti. V nadaljevanju sledijo vprašanja, ki jih vljudni ljudje ne uporabljajo. Morda se vam bo zdelo, da ta vprašanja niso sporna in morda res niso, ko ste v vlogi spraševalca. A razmislite, kako se počutite, ko jih drugi zastavijo vam.

Kako dolgo sta skupaj?

Ljudje se radi pogovarjajo o svojih odnosih in odnosih drugih. Če vaš sogovornik ne želi govoriti o svojem razmerju, potem ni smiselno zastavljati vprašanj. Posebej neprimerno spraševati je, kako dolgo je oseba v razmerju. Takšno vprašanje lahko zaneti ogenj med partnerjema, ker imata morda različen pogled na njuno razmerje. Primeri nevljudnih vprašanj so še: "Kdaj bosta imela otroka?" "Ali imata otroke?" "Ali ste noseči?" "Ali si želite deklico ali fantka?"

Predstavljajte si, da par ne more imeti otrok, vi pa ju sprašujete, ali jih bosta imela. Situacija, ko je par v procesu umetne oploditve, vi pa silite z vprašanjem, ali načrtujeta otroka, vam verjetno ni tuja. Razmislite o tem, da morda par ne želi imeti otrok. Takšno vprašanje lahko sproži spor med partnerjema, ker imata različen pogled na starševstvo. Verjetno najbolj neprijetna situacija je, ko vprašate žensko, ali je noseča, ker vidite trebuh, a dejansko ni noseča (vprašanje posledično nakazuje na to, da je pridobila odvečne kilograme).

Zakaj to rabiš?

Pogovor o hobijih in aktivnostih je lahko dobra tema, vendar obstajajo številna vprašanja, ki jih raje ne izustite. Če oseba rada nakupuje, je nesmiselno, da ji govorite, zakaj potrebuje še en kos oblačil. Če ljubitelj psov ima več kužkov, želi pa si še enega, je absurdno, da omenjate, da je to "drag hobi". Sogovornik se lahko počuti neumno.

Koliko to stane?

V naši družbi velja pravilo, da sogovornika ni primerno spraševati, koliko zasluži. Morda oseba ima visoko plačo, ve, da vi imate nizko, in ji je nerodno govoriti o številkah. Morda obožuje svojo službo, zaslužek je mizeren, a o tem ne govori, ker ne želi kritik in neumestnih pripomb. Vprašanja, ki so povezana z denarjem, so preveč osebna.

Pozorni bodite tudi na vprašanja, ki so povezana s ceno določene stvari. Če je oseba kupila kakšno stvar, se ne spodobi spraševati, koliko je stala. Morda nimate slabe namere, a vaš sogovornik lahko misli, da želite oceniti njegovo finančno sposobnost.

Boš to imel/-a večno?

Ljudje se pogovarjajo o stvareh, ki so vidne njihovim očem, vendar pogosto postavljajo vprašanja, kot so: "Ali je bilo boleče?" "Je resnično?" "Zakaj imaš to?"

Ljudje, ki imajo poseben videz (tetovaže, barva las, način ličenja ali oblačenja, bolezen) navadno nimajo želje govoriti o svojem videzu. Spraševati o zdravstvenih, lepotnih in drugih posegih ni primerno. Osebo, ki hodi v solarij, ni primerno spraševati, ali ga obiskuje, ker se morda pretvarja, da je to njena naravna polt. Nekdo, ki ima zdravstvene težave, ne želi poslušati vprašanj o tem, ali ga je bolelo, koliko dolgo bo imel težave, zakaj jih ima …

Kaj narediti, če vam kdo zastavi nevljudno vprašanje?

Spremenite temo,

podajte kratek odgovor in

uprite se ter osebi/osebam ne podajte odgovora.

Zelo pogosto je dovolj, da ste tiho in bo vaš sogovornik razumel, da vam je neprijetno. Če vztraja, pa mu preprosto odgovorite, da ne želite o tem govoriti. Veliko bolje je, da ste iskreni, kot da ste jezni, razdraženi ali nervozni.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija