VISOKI OBISK NA PRIMORSKEM: Na povabilo Pahorja prihaja Vučić

Slovenija

Na povabilo predsednika Boruta Pahorja bo danes v Sloveniji na delovnem obisku srbski predsednik Aleksandar Vučić. Predsednika se bosta sestala na delovni večerji v dvorcu Zemono v Vipavi in se posvetovala o aktualnih vprašanjih v regiji in Evropi, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Pahor je srbskemu predsedniku Vučiću v začetku meseca v "daljšem in prijateljskem telefonskem pogovoru" čestital za vnovično izvolitev na predsedniški položaj, so takrat sporočili iz Pahorjevega urada. Predsednika sta ob tej priložnosti poudarila tudi pomen medsebojnega zaupanja ter nadaljevanja odličnih odnosov med državama.

Pahor in Vučić sta se nazadnje sešla novembra lani v Beogradu, kjer je Pahor vnovič poudaril podporo vstopu držav Zahodnega Balkana v EU. Ocenil je, da je proces prepočasen, zaradi česar se znova krepijo politike nacionalizmov in sprememb meja, ki ogrožajo mir in varnost.

Srbija, ki velja za tradicionalno rusko zaveznico, je sicer tarča kritik Zahoda, saj se ni pridružila sankcijam proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino. Vučić je zatrdil, da tega ne namerava storiti niti v prihodnje. Srbija je sicer v Generalni skupščini ZN v začetku aprila glasovala za izključitev Rusije iz Sveta ZN za človekove pravice. Vučić je med gostovanjem na RTS pojasnil, da naj bi tako glasovala zaradi velikih pritiskov, saj da je bil Beograd žrtev groženj in izsiljevanja "v obliki paketa sankcij in zaustavitve evropske poti". Kot je poudaril, ne bodo obrnili hrbta Rusiji, a obenem ostajajo na evropski poti.

Na Zahodu se medtem krepijo bojazni, da bi oboroževanje Srbije s strani Kitajske in Rusije lahko ogrozilo že tako krhek mir na Balkanu, posebej na Kosovu, ki ga Srbija ne priznava kot neodvisne države.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  18 .04. 2022 ob  11: 47
Barbika in Miloševićev natakar hahahaha kombinacija