VELIKO BRITANIJO ZARADI POSLEDIC PANDEMIJE ZAPUSTILO VEČ KOT MILIJON LJUDI: Se lahko kaj podobnega zgodi evropskim državam?

Svet

Veliko Britanijo je zaradi vplivov pandemije covida-19 na gospodarstvo zapustilo več kot milijon ljudi, ocenjujejo avtorji študije londonskega Ekonomskega statističnega centra odličnosti. Kot so navedli, so med tistimi, ki so zaradi pandemije izgubili službo, očitno večinoma priseljenci, ki so se zato odločili za vrnitev v domovino.

Kot danes objavljeno študijo povzema nemška tiskovna agencija dpa, je trend opazen predvsem v Londonu, kjer je bila petina prebivalcev rojena na tujem. Med pandemijo jih je prestolnico Velike Britanije, ki se poleg pandemije sooča še s posledicami brexita, po izsledkih študije zapustilo 700.000.

Iz preostanka države jih je odšlo še več sto tisoč, po nekaterih ocenah morda celo 600.000, kar bi lahko skupno številko dvignilo na 1,3 milijona. "V tujini rojeni delavci so se očitno namesto za brezposelnost raje odločili za vrnitev domov," so ocenili avtorji študije.

Če številke držijo, gre po navedbah dpa za največji upad števila prebivalcev Velike Britanije po drugi svetovni vojni. Ob tem ni podatkov, da bi se večje število Britancev, ki so živeli na tujem, med pandemijo vrnilo domov.

Na Otoku so od tujih delavcev precej odvisni, zato bi lahko gospodarstvo po njihovem množičnem zapuščanju države utrpelo še večje težave. Enega večjih izzivov za britansko vlado predstavljajo tudi podatki, da mnogi pari zaradi negotovih razmer odlašajo s starševstvom. Po podatkih svetovalne družbe PricewaterhouseCoopers bi lahko Velika Britanija letos zabeležila najnižjo stopnjo rodnosti po letu 1900.

V Veliki Britaniji, ki od 1. januarja zaradi izstopa iz EU ni več del enotnega trga in carinske unije, so v soboto dosegli mejnik več kot tri milijone potrjenih okužb z novim koronavirusom, doslej je umrlo več kot 80.000 bolnikov s covidom-19.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  16 .01. 2021 ob  08: 09
so hoteli biti sami pa naj bodo sami