VAS ZANIMA, KAKO POTEKA OKUŽBA S KORONAVIRUSOM? To so informacije iz prve roke

Slovenija

Sevničan Aljaž Vilčnik je na Facebooku delil svojo izkušnjo s koronavirusom. Po tem, ko se je okužila njegova partnerka, so zboleli še preostali štirje člani družine, on in tri hčerke. Posvaril je, da se zaradi blagih simptomov morda marsikdo počuti sposobnega za delo in lahko tako nevede okuži še druge. "Zato je tako pomembno ostati doma. Večina vas ne bo niti vedela, da imate virus," je zapisal.

Njegova partnerka Tina je za okužbo izvedela minuli petek. Takrat so obvestili vse, s katerimi so bili v stiku zadnja dva tedna. Aljaž je opisal simptome bolezni covid-19, ki poteka v značilnih dveh fazah: "Morda vas zanimajo simptomi: glavobol, bolečina v sklepih, rahla vročina, kašelj, poln nos. Po treh dneh se ji je stanje izboljšalo in je v svoji stari navadi pospravila celo hišo, peti dan pa se ji je zopet malo poslabšalo. Sedaj jo bolijo pljuča in ima malo oteženo dihanje. Po njenih besedah je bila januarska gripa precej hujša. Zaenkrat upamo da bo šlo samo na bolje."

Poleg Tine so zboleli tudi ostali člani. Tri hčerke imajo blage simptome in znake: nizko vročino, malo glavobolab in rahle bolečine v pljučih. "Če ne bi bilo te panike, ne bi niti vedeli, da so bolne," poudarja Aljaž. "Podobno je tudi z menoj. Tri dni glavobola, tesnoba v pljučih. Od včeraj malo bolj izražena bolečina v pljučih in vročični občutek. Prej sem glavobol in bolečino v prsih pripisoval strahu pred situacijo. Prihodnost za vse v gospodarstvu je, milo rečeno, negotova. Pa očitno ni bilo to, bil je začetek koronavirusa," je opisal, kako je potek okužbe občutil na lastni koži.

"Zakaj je ta del pomemben? Ker sem s temi bolečinami brez problema sposoben delati cel dan. Ter tako nevede okužiti kogarkoli. Zato je tako pomembno ostati doma. Večina vas ne bo niti vedela, da imate virus," dodaja Aljaž. Prve znake okužbe je kazala srednja hči, "k sreči smo že prej odredili izolacijo od babice in dedka."

Kot opisuje, je v njegovi okolici in službi v zadnjem času zbolelo več ljudi. V službi so sprejeli previdnostne in zaščitne ukrepe. Test je bil pri enem sodelavcu negativen, a "ko je zbolela druga sodelavka, ki ni bila v nobenem stiku s prvim sodelavcem, testiranje ni bilo več možno." "Ko sta sredi tega tedna zbolela še dva sodelavca, oba za podobnimi simptomi, smo bili močno v dvomih, ali res ne gre za koronavirus," je dodal.

Ob tem se je zahvalil zdravnikoma, ki sta omogočila testiranje njegovi partnerki. "Brez tega bi v ponedeljek verjetno nadaljevali z delom (vzameš Lekadol in greš dalje), saj zapreti podjetje, je resnično težka odločitev. Veliko družin je pač odvisnih od podjetja in skrbi nas za prihodnost."

Dodal je, da je bila bolezen prej blizu, a nekako daleč od njih. "Samo eden v Posavju, prisoten še drug virus, manj kot 3 % testov pozitivnih ... Torej je zanesljivo nekaj drugega, smo verjeli ..." A sedaj dvomov ni več, nadaljuje. "Bolezen je med nami. In ne med dvema, ki imata pozitivno diagnozo. Med veliko, veliko več ljudmi, čeprav se tega ne ve. Zato pazite se, oddaljite se od drugih, uporabite naše izkušnje in bodite pametnejši," vsem polaga na srce.

Celotno Facebook objavo lahko preberete spodaj.

Dragi prijatelji, sosedje, someščani Facebooka sicer ne uporabljam????. A se mi zdi trenutno najprimernejši medij za...

Objavil/a Aljaz Vilcnik dne Sobota, 21. marec 2020

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija