V ZADEVI MARINBLU VLOŽENA OBTOŽNICA NA KOPRSKO SODIŠČE: Ne le nečloveško izkoriščanje delavcev, prikazovali tudi lažne podatke

Kronika

Okrožno državno tožilstvo v Kopru je v zadevi Marinblu v sredo na Okrožno sodišče v Kopru vložilo obtožnico zoper dve fizični in dve pravni osebi zaradi kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev in ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Kot so sporočili z Vrhovnega državnega tožilstva RS, je bilo v predkazenskem postopku ugotovljeno, da delavcem niso bili plačani dodatki za nočno delo, delo ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih; ni jim bila omogočena pravica do zakonsko predpisanega počitka, kršena so bila tudi določila o trajanju delovnega časa v nasprotju z zakonskimi obveznostmi v času od januarja 2020 dalje.

Na ta način je bilo oškodovanih skupno 24 delavcev, so v sporočilu za javnost danes zapisali na vrhovnem državnem tožilstvu.

"Ker so bile po dosedanjih ugotovitvah v evidence, ki jih mora družba v zvezi s tem voditi na podlagi zakona, vpisani lažni podatki o številu ur, ki so jih opravili zaposleni, je v obtožbi očitek tudi o storitvi kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu kazenskega zakonika," so dodali.

Okrožno državno tožilstvo v Kopru je obtožnico vložilo po tem, ko je Delavska svetovalnica maja letos na tožilstvo podala kazensko ovadbo ter naznanila kršitve na škodo zaposlenih v družbah Marinblu in Selea in je bil na Policijski upravi Koper uveden predkazenski postopek, ki se je zaključil konec septembra.

Zaposlene v podjetjih v lasti družine nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja silijo tudi v 40 ur neprekinjenega dela, stalno jih nadzirajo kamere, je junija javno opozarjal vodja svetovalnice Goran Lukić. "Popolna strahovlada prek videonadzora. Kamere te nadzorujejo, prostega časa ni, z nenehnimi klici posegajo v tvoje zasebno življenje, ti delavci so fizično, psihično, finančno, čustveno popolnoma izčrpani," je podčrtal ob razkritju razmer. Opozoril je še na tuje delavce, ki da živijo tako, da imajo v skladiščih nad proizvodno linijo v omenjenih podjetjih vzmetnico "in tam životarijo".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  17 .11. 2022 ob  14: 02
-1
Bravo Đenka! Zdaj pa nad vlado zaradi nakupa in forsiranja cepiv. Ce imas jajcnike!