V SOBOTO POTRJENIH REKORDNIH 411 OKUŽB: "Le malo manjka do sprejetja omejitev"

Slovenija

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom in rekordnem deležu pozitivnih testov na Twitterju napovedal, da "le malo manjka do sprejema omejitev, s katerimi smo spomladi izboljšali razmere". Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina poteka komunikacija med vsemi, ki morajo pripraviti predloge ukrepov.

Po sobotnem rekordu okužb, ko smo v Sloveniji prvič presegli številko 400, delež pozitivnih testov pa je bil s 13,9 odstotka najvišji doslej, je Gantar javnost pozval k izogibanju nenujnim stikom, nošenju mask in razkuževanju rok.

"Varujmo sebe in svoje bližnje, bodimo odgovorni. Skupaj nam lahko uspe," je v zapisu na Twitterju dodal minister za zdravje.

Glede pogovorov o morebitnem sprejetju dodatnih ukrepov zaradi poslabšanja razmer pa je vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pojasnil, da poteka komunikacija med vsemi akterji, ki morajo pripraviti predloge sklepov oz. ukrepov.

"Načrt ukrepanja je narejen, smo v oranžni fazi, čaka nas tretji sveženj ukrepov," je spomnil vladni govorec.

Že v petek je Kacin opozoril, da se razmere v bolnišnicah približujejo kritični točki, pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je blizu mejnika 140, ko bi vlada najverjetneje razglasila epidemijo in sprejela podobne ukrepe kot spomladi.

Kot je danes povedal Kacin, bo več o tem, ali bo k načrtu ukrepov treba še kaj dodati, in kakšne bodo modalitete posameznih ukrepov, jasno po tem, ko bo svetovalna skupina pod vodstvom Bojane Beović posredovala svoj predlog odločitev.

V soboto so ob 2956 opravljenih testih potrdili rekordnih 411 okužb z novim koronavirusom. S 158 hospitalizacijami je bila prvič presežena tudi meja 150 oseb v bolnišnični obravnavi. 27 bolnikov je v intenzivnih enoti. Po podatkih sledilnika za covid-19 je aktivnih primerov okužb trenutno 3314, V 14-dnevnem obdobju pa je okuženih 159 na 100.000 prebivalcev.

Že v torek je predsednik vlade Janez Janša opozoril, da bi morali razglasiti epidemijo in sprejeti podobne ukrepe kot spomladi, če bi število okuženih preseglo 140 na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju ter bi bilo v bolnišnicah več kot 250 bolnikov, od teh več kot 50 na intenzivni negi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija