V ŠMIHELU DOČAKALI SANACIJO PLAZU: Dela se bodo po 22 letih končno začela

Goriška

V torek se bodo začela sanacijska dela na zemeljskem plazu Šmihel pri Novi Gorici. Gre za plaz, ki se je sprožil novembra 2000, zaradi varnosti pa so morali doslej izseliti dve družini iz najbolj ogroženih hiš. Ker do sanacije ni prišlo, je novogoriška občina na lastne stroške položila 400 metrov globoko vkopanih drenažni cevi za odvajanje vode.

S tem so vsaj delno zagotovili varnost vaščanom vasi Šmihel, ki leži na pobočju južnih obronkov Trnovskega gozda.

"Zadovoljen sem s tem, kar se bo sedaj naredilo, ne samo jaz, vsa vas. V nevarnosti zaradi plazu so bile vse hiše," je za STA povedal prebivalec najbolj poškodovane hiše v vasi Samuel Terčič. Kljub temu, da so mu postavili nadomestno montažno hišo, se vanjo ni preselil in vztraja v svoji stari hiši. Novogoriška občina pa je postavila tudi kontejner, kamor bi lahko v primeru poslabšanja stanja plazu preselil svoje imetje.

Vendar kot vse kaže, to ne bo potrebno. Prvi del sanacijskih del, ki je bil opravljen leta 2014, je pokazal, da je vas zaradi odvajanja odvečne vode zaenkrat bolj varna. Po drenažni cevi na vzhodnem delu vasi v bližnji potok priteče po deciliter vode na sekundo, v času obilnejših padavin pa tudi po dva decilitra, to je med osem in 16 kubičnih metrov vode na dan.

"Ta voda bi drugače počasi pronicala v plaz, med flišnim in apnenčastim delom v zemlji, kar plaz dela nestabilen in zato drsi," je ob današnjem ogledu povedal projektant in geolog Klemen Sotlar.

Sanacijska dela predvidevajo, da bodo položili drenažne cevi tudi na zahodnem delu vasi in tako zbrano vodo speljali v drugi potok. Glavnina del pa šele prihaja, to je gradnja treh ali več vodnjakov, kjer se bo zbirala odvečna voda s celotnega območja vasi.

Prvi del sanacije, to je postavitev drenažne cevi, se začenja v torek in naj bi bila končana v letošnjem letu. Vodnjake bodo začeli graditi prihodnje leto, je povedala novogoriška podžupanja Damjana Pavlica.

Celotna sanacija, kamor spada tudi rušitev nevarno razpokane stanovanjske hiše Samuela Terčiča in postavitev nadomestne gradnje, je ocenjena na 3,3 milijona evrov.

Za okoli 200.000 evrov bodo zgradili centralni drenažni krak v dolžini 367,6 metra na zahodnem delu vasi. Na glavni krak se bo navezovalo šest stranskih krakov, ki bodo odvodnjavali območja vzhodno in zahodno od centralnega kraka.

Terčičevo hišo bodo zgradili na novo; območje druge stanovanjske hiše, ki jo je država odkupila v letu 2018 in družini v Novi Gorici v zameno zagotovila primerno stanovanje, pa naj bi parkovno uredili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija