V SLOVENIJI NOVO CEPIVO PROTI COVIDU-19: Koliko odmerkov in za koga je cepljenje priporočljivo?

Slovenija

V Slovenijo je nedavno prispelo posodobljeno cepivo proti covidu-19 proizvajalca Pfizer-BioNTech, ki je prilagojeno podrazličici koronavirusne različice omikron XBB.1.5. Skupaj je v skladišča NIJZ prispelo 44.160 odmerkov tega cepiva. Ob tem so na NIJZ pripravili tudi priporočila za cepljenje proti covidu-19 za jesen 2023.

Na voljo je 4800 odmerkov tega cepiva, ki je namenjeno otrokom od šestih mesecev do štirih let, prav toliko odmerkov je namenjenih tudi za otroke, stare od pet do 11 let. Za starejše od 12 let, torej tudi odrasle, je v Sloveniji na voljo 34.560 odmerkov posodobljenega cepiva, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

V priporočilih, ki so jih ob tem pripravili na inštitutu, piše, da je cepljenje s posodobljenim cepivom priporočljivo za oskrbovance domov za starejše in socialno-varstvenih zavodov, vse starejše od 65 let ter posebej ranljive kronične bolnike. To so med drugim bolniki s presajenimi organi, bolniki z določenimi rakavimi obolenji, bolniki s hudimi bolezni pljuč, bolniki z redkimi boleznimi, osebe na imunosupresivnem zdravljenju ali s stanji, ki povečajo tveganje za okužbo, odrasli z Downovim sindromom ter odrasli na dializi ali s kronično ledvično boleznijo pete stopnje. 

Cepijo se lahko tudi ostali, ki želijo. Cepljenje proti covidu-19 in proti gripi (tudi proti drugim boleznim) se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom, pojasnjujejo na NIJZ.

Prilagojeno cepivo proizvajalca Pfizer-BioNTech je Evropska komisija odobrila 1. septembra. Pred tem je posodobljeno različico tega cepiva odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema). Gre za tretjo prilagoditev tega cepiva za zaščito pred novimi različicami novega koronavirusa, so pojasnili pri Evropski komisiji.

15. septembra pa je nato Evropska komisija odobrila tudi prilagojeno različico cepiva proti covidu-19 ameriškega farmacevtskega podjetja Moderna. Tudi to cepivo je najprej priporočila Ema.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ojoj |  30 .09. 2023 ob  17: 20
@vseved in njemu podobni že v vrsti :)
alfa |  30 .09. 2023 ob  16: 03
12
priporočljiv je za redne in vdane stranke ,ki so se že cepili...mi ostali se že ne bomo...
manemebasat |  30 .09. 2023 ob  14: 49
13
Zaupajmo znanosti je rekel fish. Da vas ni sram, prekelti morilci regionalski!
manemebasat |  30 .09. 2023 ob  14: 48
11
Ajde ovce neotesane, v vrsto!