V SEVERNI KOREJI PRENOVILI 'RAJSKO MESTO': Kaj vse ponuja?

Svet

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je v ponedeljek slovesno odprl prenovljeno mesto Samjiyon, znano tudi kot 'rajsko mesto'. Severnokorejski mediji mesto blizu severnokorejske svete gore Paektu označujejo za "utelešenje sodobne civilizacije".

Kim Jong-un

Član politbiroja severnokorejske delavske stranke Choe Ryong Hae je v govoru na slovesnosti pozval k temu, da bi območje mesta in njegovo okolico spremenili v "najboljši človeški raj na svetu". Slovesnost so spremljali ognjemeti.

V mestu so po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA stanovanja za 4000 družin, bolnišnica, kulturne ustanove in smučišče. Modernizacija Samiyona velja za enega najpomembnejših projektov severnokorejskega voditelja in za del njegovega načrta, v državi vzpostaviti neodvisno gospodarstvo.

Spletni časnik Daily NK, ki ga izdajajo severnokorejski izseljenci v Južni Koreji, je avgusta poročal, da so ljudi, ki živijo na območju mesta, prisilili, da so gradbenim delavcem iz vse države pomagali graditi novo mesto. Pri tem se je skliceval na vire v regiji.

Gora Paektu velja za simbol severnokorejske vladajoče družine. Na njej naj bi se rodil oče sedanjega voditelja, leta 2011 preminuli Kim Jong-il.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija