V LUKI KOPER NAGRAJUJEJO ČISTEJŠE LADJE: Z januarjem za njih uvajajo nižje pristaniške pristojbine

Koper

Ladje z nižjimi emisijami, vključene v shemo Environmental Ship Index (ESI), bodo od 1. januarja v Luki Koper plačevale za pet do 10 odstotkov nižje pristaniške pristojbine, so sporočili iz upravljavca koprskega pristanišča. Višina olajšave je določena na podlagi točkovanja, ki temelji na standardih Mednarodne pomorske organizacije.

Najvišja vrednost točk je 100, dosegajo jih ladje, ki za čas priveza v pristanišču ne povzročajo emisij izpušnih plinov oziroma so vrednosti izpustov zanemarljive, so v Luki Koper pojasnili v sporočilu za javnost. Ladjam, ki dosegajo od 30 do 49,9 točke, bodo od novega leta naprej zaračunali za pet odstotkov nižjo pristojbino. Ladjam, ki dosegajo 50 točk ali več, pa bodo zaračunali za 10 odstotkov nižjo pristojbino. Najvišji enkratni znesek popusta znaša 1000 evrov.

Kot so navedli v Luki Koper, si prizadevajo, da bi v aktivnosti za zmanjšanje obremenitev okolja vključili tudi ladjarje. "V sklopu navedenega smo kot enega od projektov Mednarodnega združenja pristanišč pripravili vpeljavo sistema Environmental Ship Index. Gre za prostovoljno shemo, ki jo pristanišča uporabljajo za spodbudo in nagrajevanje okoljsko čistejših in sprejemljivejših ladij," so pojasnili. V shemo je vključenih 56 pristanišč in 6840 ladij, ki so na podlagi točkovanja deležne različne višine olajšav pri plačevanju pristaniških pristojbin.

Z vpeljavo sistema ESI želijo v koprsko pristanišče privabiti čim več ladij z najsodobnejšimi motorji in čistejšimi pogoni ter na ta način zmanjšati emisije v ozračje. Tako so dopolnili obstoječi cenik pristaniških pristojbin, pri tem pa upoštevali modele drugih pristanišč in število oziroma tip ladij, ki obiskujejo koprsko pristanišče, so še zapisali v sporočilu za javnost.

V Luki Koper so sicer pretekli teden kot prvi na Jadranu presegli mejo milijona pretovorjenih kontejnerskih enot v letu dni in s tem dosegli nov rekord. Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je na četrtkovem dogodku ob postavitvi rekorda pozdravil dejstvo, da Luka Koper presega v petletni strategiji določene rezultate. Država mora zdaj po njegovih besedah odpraviti glavno oviro za razvoj, torej mora hitreje zgraditi drugi tir Divača-Koper.

Rekord na kontejnerskem terminalu - 1.000.000 TEU

Zgodovinski dan za kontejnerski terminal!???????? V zgodnjih jutranjih urah smo presegli magično mejo 1.000.000 pretovorjenih kontejnerskih enot (TEU) v letu 2022! S tem smo postali prvo pristanišče v Jadranu, ki je preseglo milijon TEU v enem letu.???? Iskrene čestitke vsem, ki ste zaslužni za nov izjemen dosežek!???? #pretovor #kontejnerji #rekord #lukakoper ???? Kleva films

Posted by Luka Koper on Thursday, December 22, 2022

Predsednik uprave Luke Koper Boštjan Napast je s podporo države zadovoljen. Povedal je, da v podjetju čakajo na razširitev bertoške vpadnice, izgradnjo srminske vpadnice, predvsem pa na razširitev in posodobitev tovorne in ranžirne železniške postaje pred pristaniščem. Zdajšnja zmogljivost pristanišča je približno 1,2 milijona kontejnerskih enot (TEU), ob izboljšavah železniškega omrežja pa bi lahko v petih letih po njegovih besedah pretovorili 1,5 milijona TEU.

Koprsko pristanišče je že v začetku meseca medtem zabeležilo rekordno število pretovorjenih avtomobilov na avtomobilskem terminalu. 8. decembra je število pretovorjenih avtomobilov preseglo 754.409, s čimer je bil podrt rekord iz leta 2018.

Pri tem pa si v Luki z različnimi ukrepi prizadevajo za zmanjšanje okoljskega odtisa pristaniške dejavnosti in tudi spremljajočega hrupa. Prihodnje leto bo podjetje tako na primer v trajnostne projekte vložilo okoli 15 milijonov evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija