V LE ENEM MESECU STA SE V KOPRU Z NARKOMANSKO IGLO ZBODLI DVE ČISTILKI: V Marjetici porast drogiranja na javnih straniščih pripisujejo turistični sezoni

Koper

Potem ko smo razkrili, kakšno je stanje z uporabljenimi narkomanskimi iglami v javnih straniščih v Kopru, predvsem tistih na obrobju mesta, se nam je oglasila gospa, ki čisti omenjene sanitarije. V začetku poletja se je med delom v sanitarijah na koprski tržnici celo zbodla z eno od odvrženih igel. Na Marjetici Koper se problema zavedajo in napovedujejo sestanek s pristojnimi institucijami. 

Javne sanitarije na koprski tržnici

"Odvržene narkomanske igle so vsakdanjik v javnih straniščih na koprski tržnici, po mojih podatkih pa tudi na drugih straniščih na območju Kopra, recimo na plaži," pravi naša sogovornica. Vsakodnevno je tako priča grozljivim prizorom: igle in drugi pripomočki za uživanje droge ležijo vsepovsod, ploščice so umazane od brizgajoče krvi "In to tako na moških kot na ženskih straniščih," opozarja.

Zbodla se je z iglo, zavito v cunjo

"Videni prizori so grozni, žalostno pa je, da so jim lahko izpostavljeni tudi otroci," pripoveduje čistilka, ki se je v začetku junija med opravljanjem dela tudi zbodla z uporabljeno iglo, ki je bila zavita v cunjo. Isti večer je odšla na urgenco in naslednji dan na infekcijsko kliniko v Ljubljano. Rezultat je bil negativen, mora pa zdaj vsak mesec hoditi na kontrolo v Ljubljano, in to na lastne stroške.

"Menim, da bi vsaj pred sanitarije na koprski tržnici morali postaviti varnostnika, kajti to ni več normalno," je še dodala naša sogovornica.

V Marjetici porast drogiranja v javnih straniščih pripisujejo turizmu

Na Marjetici Koper, ki upravlja z javnimi stranišči na območju koprske občine, priznavajo, da opažajo porast zlorabe prepovedanih mamil v javnih sanitarijah. "Porast se je pričel s prihodom letošnjih turistov in obiskovalcev. Ker smo na celotni Obali priča ekscesnim dogodkom v zadnjem mesecu (pretepi, prekomerno pijančevanje, kršenje javnega reda in miru, pogoste intervencije policije), del obravnavane tematike pripisujemo tudi tem faktorjem," odgovarjajo v koprskem komunalnem podjetju.

"Na tem področju zeva sistemska luknja"

Sicer pa gre za konstantno težavo, "saj na tem področju zeva sistemska luknja, ker ni službe oziroma organizacije, ki bi bila pristojna za odstranjevanje nevarnih infektivnih odpadkov iz narave", opozarjajo v komunalnem podjetju, kjer so pristojni le za pobiranje nevarnih odpadkov, ne pa tudi infektivnih. "Komunalni delavci formalno niso usposobljeni za pobiranje infektivnih odpadkov, a jih v praksi poberejo in jih v Marjetici na lastne stroške predamo specializiranim službam za odvoz takih odpadkov," pojasnjujejo. Sicer imajo vsi njihovi delavci opravljene izpite iz varstva pri delu, tisti, ki se srečujejo z nevarnimi odpadki pa še posebne tečaje za ravnanje z njimi.

V zadnjem mesecu sta se z uporabljeno iglo zbodli dve čistilki 

Nadalje na Marjetici priznavajo, da sta se v zadnjem mesecu zgodila dva primera vboda z odvrženo iglo na delovnem mestu. "V primeru čistilke, ki je zaposlena v našem podjetju, lahko zagotovimo, da je postopek potekal v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu. Javno stranišče, kjer se je zgodil neljub dogodek smo že opremili s t. i. modro lučjo," pravijo.

Za avgust sklican sestanek

O veliki problematiki odvržene uporabljene opreme s strani odvisnikov v njihovi krajevni skupnosti so Marjetico obvestili tudi stanovalci Olma. Zato bodo na pobudo Marjetice Koper sredi avgusta organizirali koordinacijo s KS Olmo-Prisoje, društvom Svit, predstavniki koprske občine in policijo, z namenom iskanja sistemske rešitve za to težavo.

Spomnimo, da problematika odvrženih narkomanskih igel ni prisotna le na javnih straniščih v Kopru, temveč smo o tem nedavno poročali tudi iz Pirana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  29 .07. 2020 ob  19: 46
-1
Niti nisem strokovnjak niti poznavalec in realno sploh ne vem kaj je varna soba.Pod geslom Koper sva že nekaj časa dva uporabnika.
Sploh ne vem kdo je ta drugi.
kokodek |  29 .07. 2020 ob  14: 23
"Koper", že ki si tako velik strokovnjak in poznavalec, si najprimernejši za pobiranje narkomanskih igel. Na Marjetici vodstvo ni usposobljeno za to problematiko in jih niti dosti ne zanima saj imajo pridne čistilke. Kje dr. Krek, največji poznavalec in strokovnjakjQuery112306237452428781072_1596024926888? V svoji uspešni karieri ni bil vreden vzpostaviti varne sobe za
odvisneže, zato je zdaj nagrajen z direktorsko službo na NIJZ.....sramota !!!!!!
 |  29 .07. 2020 ob  14: 17
Koper je postal raj za narkomane.Metadonska ambulanta je v centru, blizu je ograjen park, kjer se lahko mirno družijo,....pred trgovskimi centri in tržnico se žica, drugod krade kolesa.Zaradi vavčerjev je mesto bolj obiskano, lažje je kaj izmaknit.Socialna pomoč znaša okrog 400 eur, na leto lahko zaprosijo še 2x za izredno socialno pomoč.Oproščeni so plačilu kazni, rtv prispevka,....vsak dan metadon.Če si sladkorni bolnik, nisi mogel med korono krizo do zdravnika, če si narkoman pa so ti zdravila na voljo vsak dan, zastonj.Če si prijavljen na zavodu, se udeležiš vsakega napotovanja na delo, poveš, da si na metadonski terapiji in delodajalec te ne vzame, ampak pravice in socialna pomoč, tečejo dalje.Poznam nekje 10-15 ljudi iz Kopra, kateri so prejemniki pomoči že desetletje, ali več in niso delali niti enega dneva.Če se narkomanka odloči za otroka, ji pripada še otroški dodatek, zastonj prehrana v šoli ali vrtcu in subvencija za najem stanovanja....okrog 300 eur na mesec.Od tistih, kateri tako živijo in jih osebno poznam, so mi vsi odgovarjali, da ne delajo, ker se jim ne splača, kar matematika tudi potrdi.V petkih pa lahko dodatno zaslužijo, saj dobijo metadon za dva dni in ga veselo prodajajo.Zanimivo je, da je Krek vedno trdil, kako so na metadonu samo tisti, kateri so "čisti", a bi lahko vsak razskovalni novinar, brez velikih težav, prišel v Koper in kupil metadon med vikendom....in ne bi bilo težko ugotoviti, od kje prihaja.To vse so razlogi, zakaj je narkomanija v porastu in počasi že duši naše mesto.Vsi socialni transferji bi lahko bili direktno nakazani dilerjem, saj tam tudi grejo.Ko si enkrat na metadonu, bi ti moral pripadati samo bon za en topli obrok dnevno in v primeru, da se želiš ozdraviti, vozovnica do komune.To bi bilo veliko ceneje za državo in vsak narkoman, kateri se je rešil tega pekla, vam lahko zatrdi, da se ozdravitev začne, ko se dotakneš dna.Če te nekdo podpira z denarjem in zdravili, je povratek nemogoč.Ne predstavljam si, da moj otrok gre v drogo in to lahko počne desetletja, ker mu nekdo deli denar in vse ostalo.Mora končat na ulici in takrat mogoče, mogoče,....ne bi več mogel tega zdržati in bi se odločil za komuno.Dokler ne bo tako....pazite se moji Koprčani, pazite na igle, pazite, da ne vas kdo ne napade,.....
Koper |  29 .07. 2020 ob  13: 39
-4
Pred vsem bi opozoril na zadnjo-čisto spodnjo sliko.
Me zanima kateri narkoman pusti vrečko z belo prašnato snovjo na tleh, da jo lahko slikajo?!
Igel se ne tika, tudi po smeteh se ne brska, kako se lahko nabodeš? za pobiranje smeti s tal imamo
vrhunske varovalne pripomočke: metla in smetišnica.......
Tine |  29 .07. 2020 ob  08: 50
Če sem prav razumel, morajo čistilke Marjetice Koper pobirati igle, čeprav jih za to delodajalec ni usposobil in tega ne bi smele početi?! Direktno za delivno inšpekcijo in tožbo
Martina |  29 .07. 2020 ob  08: 47
"Na Marjetici Koper opažajo porast zlorabe prepovedanih mamil v javnih sanitarijah. Porast se je pričel s prihodom letošnjih turistov in obiskovalcev. Ker smo na celotni Obali priča ekscesnim dogodkom v zadnjem mesecu (pretepi, prekomerno pijančevanje, kršenje javnega reda in miru, pogoste intervencije policije), del obravnavane tematike pripisujemo tudi tem faktorjem,"

So pa res študiozni na tej Marjetici. Me prav zanima s kakšnimi metodami so prišli do navedenih ugotovitev. Zdi se, da ocenjujejo kar nekaj " čez palec", samo da se ven vlečejo.
alfa |  29 .07. 2020 ob  06: 29
pa dobro kaj te cistilke ne vejo potegnit vrecko ven iz kante ,brez da vrecko tlacijo z roko v vecjo vreco za smeti?pa kaj je z roko sla pobirat smeti ,da spara vecke?enostavno veliko vreco razsiris po tleh in vanjo das manjse in si pomagas s smetisnico porinit noter....jaz tudi v sluzbi spraznujem kose in sem ze vidla igle od inzulina pa se še nisem zbodla saj valda imas debele rokavice in v javnih wc bos ja se bolj pazliv, jih ne razumem....naj si nabavijo tiste palce klesce ,ki jih imajo smetarji ,ko po Kopru pobirajo smeti iz tal.
Alex |  28 .07. 2020 ob  20: 43
12
Brzančki so polni izgovorov. Enkrat so krivi turisti, drugič majica v kanalizaciji. Resnica je samo ena in to je, da ne obvladajo situacije. Glavno, da varnostniki na silo merijo temperaturo zaposlenim na Marjetici. Prenehajte se lagat!
Koper |  28 .07. 2020 ob  19: 41
Naj te turiste že enkrat peljejo domov.Življenje je na obali to poletje grozljivka.
Ti boni so največja neumnost ki si jo je vlada izmislila.
kokodek |  28 .07. 2020 ob  15: 53
11
Uspešni poznavalec drog in odvisnežev dr. Krek je v svoji veličastni karieri znal deliti le metadon. Na misel mu ni prišlo, da bi lahko imeli varno sobo. Je pa za svoje dosežke tik pred upokojitvijo zelo zelo napredoval.