V IZOLI PRIŠLI NA SLED KURILNEMU OLJU: Zadržalo se je v ožjem območju med mestom izlitja in obalo

Izola

V okolici izolskega hotela Delfin so v preteklih dneh izvrtali 13 vrtin in na ta način ugotovili, kam je decembra lani izteklo kurilno olje iz hotelskega rezervoarja. Zadržalo se je v ožjem območju med mestom izlitja in obalo ter po prvih ugotovitvah ni odteklo nikamor drugam. Koliko ga je, bodo še podrobneje ugotavljali, so pojasnili na Arsu.

Kot so še navedli na Agenciji RS za okolje (Arso), trenutno potekajo priprave na odstranjevanje onesnaževala iz podzemlja. V prihodnjih dneh, ko je napovedan obilen dež, bodo na območju merili raven podzemne vode in olja.

V tem tednu pa Arso na hotelskem kopališču načrtuje tudi prvo redno vzorčenje kopalnih voda v letošnji sezoni. Takšnih vzorčenj bo do konca poletja še najmanj osem, so pojasnili na agenciji. Vzorce s kopališča Delfin so pregledali tudi pred začetkom uradne kopalne sezone, 23. maja. Takrat analiza ni pokazala vsebnosti mineralnih olj, prav tako ne bakterij fekalnega izvora.

Na Občini Izola so medtem pojasnili, da so olje našli v treh vrtinah, globokih od štiri do sedem metrov. Zapisali so tudi, da je podjetje Sirio postavilo posebno pregrado med kopalnim delom in marino, da bi zajezilo območje oljnega madeža.

Gorivo je decembra izteklo zaradi okvare na novo nameščenega ventila. Sprva so v hotelu domnevali, da gre za približno 3000 litrov, pozneje pa so ugotovili, da je količina približno desetkrat tolikšna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  05 .06. 2023 ob  23: 52
Ob včerajšnjem sprehodu ob morju je bilo v celotni dolžini obale od Lonke do Mandrača pri Koprivezih opaziti mnoštvo madežev nafte, vse do polovice privezov...
Pjero Shriba |  05 .06. 2023 ob  22: 41
Izola mesto čudežev.
V Izoli odkrili vrelec z že rafinirano nafto.
Velika priložnost za izolsko gospodarstvo.
Namesto turizma bomo raje črpali nafto...
ManofSteel |  05 .06. 2023 ob  22: 24
-1
Sem že mislil, da so ga našli kje doli pri Ladjedelnici bwahahahahaha