V IZOLI IN PIRANU PODIRAJO REKORDE: Turizem na predkoronski ravni

Izola

V občini Izola so od začetka leta do konca avgusta našteli skoraj 125.000 prihodov turistov in 448.000 prenočitev. V primerjavi z letom 2019 je število prihodov višje za 15 odstotkov, prenočitev pa za 11. Turistično združenje Izola je včeraj predstavilo tudi svoje promocijske dejavnosti. V občini Piran, kjer sta glavni turistični destinaciji Portorož in Piran, so julija in avgusta dosegli turistične številke izpred pandemije. Tudi podatki za prvih osem mesecev leta so na ravni rekordnega leta 2019, so sporočili iz Turističnega združenja Portorož.

Izolski turizem presegel predkoronske rezultate

V prvih osmih mesecih leta so domači gosti ustvarili 61 odstotkov vseh prenočitev. Med tujimi obiskovalci Izole so letos na prvem mestu Nemci, njihovo število je letos poskočilo, je na novinarski konferenci dejal predsednik Turističnega združenja Izola Dean Kocjančič. Sledijo Avstrijci, Čehi, Madžari in Italijani. V primerjavi s časom pred pandemijo covida-19 se je zmanjšalo samo število italijanskih turistov.

V osemmesečju je 35 odstotkov gostov prenočilo v apartmajih, 23 v hotelih, 13 v kampih, 10 v marini.

Turizem je še vedno izrazito sezonski, zato si prizadevajo predvsem raztegniti sezono na vse leto. Obisk v mesecih zunaj sezone se je lani že povečal, letos upajo na napredek. "Mislim, da nam bo s pomočjo promocijskih kampanj to tudi uspelo," je dejal Kocjančič.

Goste želijo usmeriti tudi na podeželje. V svoje dejavnosti poskušajo čim bolj vključiti domačine, je še poudaril predsednik združenja.

Turiste vabijo predvsem z objavami na spletu, ki jih oglašujejo na slovenskem, italijanskem in avstrijskem trgu. Na strani visitizola.com so zabeležili 60.000 obiskovalcev, kar je za četrtino več kot lani. Raste tudi število sledilcev na socialnih omrežjih, poudarjajo v združenju.

Letos so izpeljali tri kampanje z naslovi Male zelene skrivnosti, Doživetja in Dan z domačinom. V okviru slednje so posneli dva kratka filma, ki sta na ogled na spletu. S prvim so presegli načrtovane rezultate, je povedala Luca Stančič Kodarin iz turističnega združenja Izola. Drugi film so prvič predvajali danes. V filmih nastopajo nagrajenci natečaja Dan z domačinom, ki so dobili možnost vodenega ogleda zanimivih točk - v prvem filmu na podeželju, v drugem po starem mestnem jedru.

Večino sredstev za promocijske aktivnosti vsako leto pridobijo na razpisu, ki ga objavlja Slovenska turistična organizacija. Letos bodo dobili približno 50.000 evrov nepovratnih sredstev. "Večino sredstev smo porabili za medijski zakup, približno 30 odstotkov pa za samo produkcijo," je pojasnila Luca Stančič Kodarin.

Tudi turistični obisk v Piranu in Portorožu na predpandemski ravni

V vseh nastanitvenih kapacitetah občine Piran so po podatkih portala ttaksa.si julija zabeležili 326.792 prenočitev, kar je pet odstotkov manj kot julija lani in enako kot julija leta 2019, avgusta pa 355.742 prenočitev oz. 11 odstotkov manj kot lani in en odstotek več kot leta 2019. Skupaj so julija in avgusta zabeležili 682.534 prenočitev, kar je enako kot v letu pred epidemijo, so navedli v združenju.

Avgusta so na destinaciji Portorož in Piran zabeležili še nekoliko večji delež tujih gostov kot julija. Domači gosti so ustvarili 27 odstotkov vseh prenočitev (julija 34 odstotkov), na prvem mestu med tujci so bili Nemci, sledili so Avstrijci, Madžari in Italijani. Slednji so ustvarili za 175 odstotkov več prenočitev kot v juliju, a še vedno za petino manj kot leta 2019.

V prvih osmih mesecih letos so imeli v občini po podatkih portala ttaksa.si 1.387.332 prenočitev, kar je 40 odstotkov več kot v enakem obdobju lani lani in enako kot v rekordnem letu 2019.

Rezervacije kažejo dobro še vsaj do sredine oktobra, predvsem na račun poslovnih gostov, so še dodali v združenju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  16 .09. 2022 ob  18: 47
Rekordni obiski

Ne glede na vse skupaj, nam pogled na naše sosede, odkrije marsikaj in sicer: Rovinj je imel do 17.junija 2022 in sicer prvi na Hrvaškem, ustvaril že 1.000.000 nočitev, v Poreču pa so v enem dnevu imeli kar 23.000 turistov...kolikor dodamo poleg Rovinja še Poreč, Umag, Medulin, Pulo, potem so številke najmanj trikratne...pri nas pa se še vedno samo kregamo, pametujemo in tonemo, ker še vedno ni prave turistične strategije...
glasistre.hr/istra/istra-ide-ususret-novoj-rekordnoj-sezoni-rovinj-prvi-u-hrvatskoj-ostvario-milijun-nocenja-porec-u-jednom-danu-imao-23-tisuce-turista-medulin-u-kampovima-trenutno-40-tisuca-gostiju-803735
anton |  16 .09. 2022 ob  15: 40
... predsednik turističnega združenja; lahko se je hvaliti z rezultati, žal z vaše strani ni kaj dosti posluha, ispraznite mandrač in ustvarite "vzdušje" ribiškega mesta z dušo, da bo tudi domačin, ki ne živi v centru mesta večkrat prišel v stari del mesta in se ob klepetu ob morju sprostil, ne pa gledal na vsakem kotičku vozila ... rezultati so zrasli na "žuljih" domačinov, ki se trudijo in nudijo gostu kar je možno, žal je dosti tega neizkorišcenega zaradi občinske politike in vašem nedelu ...
Drek |  16 .09. 2022 ob  11: 52
-1
In kaj imamo obcani od tega?