V ITALIJI PORAST OKUŽB Z VIRUSOM DENGA: Kakšna pa je situacija pri nas?

Slovenija

Italijansko ministrstvo za zdravje je v torek dvignilo stopnjo pripravljenosti zaradi globalnega porasta števila okužb z virusom denga. Ob tem je pristanišča in letališča pozvalo, naj povečajo pozornost pri blagu, ki prihaja iz držav z visokim tveganjem za okužbe z virusom. Glede na bližino smo preverili, ali je tudi Luka Koper prejela od pristojnih posebna opozorila.

Italijansko ministrstvo za zdravje je navodilo izdalo, potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) nedavno sporočila, da povečanje števila okužb z dengo po svetu predstavlja potencialno grožnjo javnemu zdravju.

Gre za virusno vročinsko bolezen, ki jo prenašajo komarji.

Pojavlja se v tropskih in subtropskih predelih sveta, predvsem v urbanih predelih Afrike, Srednje in Južne Amerike, Jugovzhodne Azije, Vzhodnega Sredozemlja in Zahodnega Pacifika, na svoji spletni strani navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Okužba z virusom denge poteka najpogosteje brez simptomov. Kadar se simptomi pojavijo, je bolezen največkrat podobna gripi. Glavni simptomi in znaki so visoka vročina, hud glavobol, bolečine za očmi, v mišicah in sklepih ter izpuščaji. Pri petih odstotkih okuženih oseb bolezen lahko napreduje v hemoragično vročico, ki lahko ogrozi življenje.

Kot so pojasnili na NIJZ, v Sloveniji ne beležimo porasta primerov denge, vsi primeri so se okužili zunaj Slovenije kot potniki na območjih, kjer je virus denge prisoten in so zboleli že na potovanju oziroma kmalu po povratku. "Avtohtonih (torej tistih, ki bi se okužili z virusom denge v Sloveniji) do sedaj še nismo potrdili," navajajo.

Po podatkih NIJZ je bilo v zadnjih desetih letih v Sloveniji prijavljenih 62 primerov denge; od tega lani devet primerov

Preverili smo, ali je tudi Luka Koper zaradi povečane nevarnosti prisotnosti virusa zaradi blaga, ki prihaja iz držav z visokim tveganjem za okužbe z virusom, prejela posebna priporočila, kako ravnati. Odgovore bomo objavili takoj po prejemu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija