V ITALIJANSKI SENAT SE VRAČA ROBERTO MENIA: Bo Tito ostal brez najvišjih italijanskih časti?

Trst

Nedeljske volitve v Italiji, ki so prinesle zgodovinsko zmago Giorgie Meloni in stranke Fratelli d'Italia, so postregle tudi z volilnimi presenečenji na Tržaškem. Tako se v italijanski senat vrača Roberto Menia, 'oče' Dneva spomina na žrtve fojb in eksodusa, ki se jih Italijani spominjajo 10. februarja kot del nacionalnega spomina na tragične dogodke ob koncu 2. svetovne vojne in izselitev Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije.

Kot je zapisala ob njegovi izvolitvi organizacija italijanskih izgnancev Unione degli Istriani, bodo takoj, ko bo prevzel funkcijo senatorja republike, zahtevali od nove vlade tri zelo konkretne stvari. Prva stvar sta dve zakonski določbi – ena, ki "učinkovito kaznuje tiste, ki zanikajo dramo fojb in eksodusa" in druga, ki "zapoveduje odvzem najvišjih italijanskih časti, sramotno podeljenih maršalu Titu in dvanajstim njegovim sodelavcem leta 1969".

Druga zahteva se nanaša na "temeljito revizijo sistema državnega financiranja organizacij italijanskih ezulov (izgnancev) kot tudi italijanske manjšine v Sloveniji in na Hrvaškem", in sicer z namenom "da bi zmanjšali zapravljanje javnega denarja v projektih, ki ne dajejo konkretnih rezultatov".

Tretja zahteva pa se nanaša na "zaustavitev vsakršne hipoteze o podpori političnim organizacijam slovenske manjšine v Italiji pri uresničitvi projekta Nacionalnega spomenika, ki so ga leta 1945 postavili komunisti tržaškega Krasa in je posvečen štirim teroristom TIGR, justificiranim leta 1930 zaradi protiitalijanskih napadov". Kot so še zapisali, je prišel čas, "da se te stvari popravijo enkrat za vselej".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Shriba |  27 .09. 2022 ob  10: 02
19
Menia ni "oče" spomina na begunce iz Istre !
Kaj pišete take neumnosti.
Menia je navaden neofašist in samo to.