PAHOR REZULTATA VOLITEV NE KOMENTIRA: Golob medtem pričakuje nadaljevanje dialoga med državama

Slovenija

Predsednik Borut Pahor je danes v tvitu čestital tržaški Slovenki Tatjani Rojc za ponovno izvolitev v italijanski senat na nedeljskih parlamentarnih volitvah. Pahor Rojčevi želi tudi "uspešno delo pri krepitvi dobrososedskih odnosov med Slovenijo in Italijo". Izida volitev, na katerih je slavila skrajna desnica, pa predsednik ne komentira.

V Italiji je na nedeljskih volitvah zmagala desnica s postfašistično stranko Bratje Italije na čelu. Prihodnjo vlado bo predvidoma vodila Giorgia Meloni, ki je znana po svojih skrajno desnih stališčih, vlado pa bosta sestavljali še Liga Mattea Salvinija in Naprej Italija Silvia Berlusconija. Koalicija treh strank naj bi imela večino tako v poslanski zbornici kot senatu.

V senat je bila sicer kot kandidatka levosredinske Demokratske stranke izvoljena tudi Rojčeva, ki pa napoveduje, da bo imela zaradi zmage desnice veliko dela. Ocenila je, da je zmaga desnice "pomemben korak nazaj" za slovensko manjšino v Italiji. Bratje Italije z Melonijevo na čelu so bili med drugim tudi odločno proti vrnitvi Narodnega doma v Trstu slovenski manjšini in so napovedovali krčenje sredstev za manjšino. Gre za "absolutno nacionalistično stranko, ki je proti nam in ki Slovenije nikakor ne bo upoštevala", je prepričana Rojčeva.

Predsednik Pahor izida volitev v sosednji državi zaenkrat ne komentira, so na vprašanje STA zatrdili v predsednikovem uradu.

Golob po volitvah v Italiji pričakuje nadaljevanje dialoga med državama

Premier Robert Golob je po nedeljskih parlamentarnih volitvah v Italiji danes izrazil pričakovanje, da bo dialog z Italijo tudi po oblikovanju nove vlade v Rimu tako kot doslej potekal še naprej popolnoma normalno. Čestital je vsem zmagovalcem volitev. Izpostavil je, da se je treba zavedati, da živimo v Evropski uniji, ki je zveza enakopravnih držav, v katerih se politika menja, tako kot se menja tudi v Sloveniji.

"Prepričan sem, da samo menjava usmeritve neke vlade znotraj EU ne more biti na noben način nekaj, kar bi nas moralo resno skrbeti, zato ker EU temelji na istih vrednotah, to so vrednote postvojne ureditve, v katerih ni prostora za fašizem," je pojasnil. Zato se ne želi obremenjevat z napovedmi. Raje verjame, da so italijanski volivci in volivke "izbrali zase najboljšo vlado", in jim je pri tem zaželel vso srečo.

Slovensko manjšino v Italiji je označil kot eno od zmagovalk na volitvah, glede na to, da vse kaže, da je bila senatorka slovenskih korenin Tatjana Rojc znova izvoljena v senat. "Mogoče je tudi ta mala zmaga tista, ki nas lahko navdaja z optimizmom, tudi za slovensko manjšino. Za kaj več pa bo potreben čas," je dejal ter se znova zavzel za spoštljiv dialog, tudi na meddržavni ravni.

V SDS ob čestitki ideološkim zaveznikom v Italiji zahtevajo "nadgradnjo odnosov"

V opozicijski SDS so čestitali italijanski desnici za zmago na volitvah. Hkrati je prvak stranke Janez Janša od slovenske vlade zahteval, da "nadgradi dobre odnose" z Italijo. "Brez ideoloških blodenj," je zapisal v tvitu. Podobno je v DZ menil poslanec SDS Branko Grims.

Kot je zapisal Janša v tvitu, je v Italiji v nedeljo zmagala "demokratična desnica", Grims pa je v izjavi novinarjem po seji državnega zbora ocenil, da je v Italiji prišlo do "silovite zmage" desnice. "Zmagal je razum, razvojno naravnana Evropa in samo upam, da bo to zgled za celotno Evropo, ker je to prava pot naprej," je dejal in čestital vsem vodjem desnih strank, tudi vodji postfašističnih Bratov Italije Giorgi Meloni. Grims je zavrnil kritike, da Bratje Italije zagovarjajo fašistične vrednote. "Levičarji vsakič, ko izgubijo, nasprotnika označijo za fašiste ali rasiste," je dejal.

Glede morebitne spremembe položaja Slovencev v Italiji zaradi nove desne italijanske vlade pa je menil, da je treba od slovenske vlade zahtevati, da ustvari prijateljske stike in odnose z Italijo, saj bi to omogočilo rešitev morebitnih problemov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bayliner |  27 .09. 2022 ob  08: 23
Zakaj Pahor ne komentira? Ker mu Janez tega ne dovoli.