V Bovcu podelili nagrade filmskega festivala BOFF

Posočje

V Bovcu so ob zaključku 7. filmskega festivala BOFF (Bovec Outdoor Film Festival), ki je potekal med 28. in 30. decembrom, podelili nagrade v več kategorijah. Zmagovalec v kategoriji Narava in ekologija je kanadski film Stand, med kratkimi športnimi filmi je žirijo prepričal švicarski Swissman Xtreme Triathlon, med dolgimi pa ameriški Valhalla.

Film Stand Anthonyja Bonella in Nicholasa Teichroba, ki je v Bovcu doživel evropsko premiero, skozi zgodbe športnikov in staroselcev predstavlja tveganje izlitja nafte v primeru tankerske nesreče ob obali Britanske Kolumbije.

Letošnji festival je ponudil 28 filmov o športu, avanturi in ekologiji, festival pa je dopolnjeval tudi pester spremljevalni program.

Kot piše v utemeljitvi žirije, ki so jo sestavljali Karmen Tomšič, Stefano De Franceschi, Boštjan Mašera in Klemen Premrl, je to odličen film z izvrstno zgodbo, montažo in fotografijo. Skozi izjemne osebnosti je predstavljena zgodba o veslanju, ki usmerja pozornost in osvešča ljudi o grozeči nevarnosti.

Swissman Xtreme Triathlon je desetminutni film Marca Hakana Paulsena in Sampa Lenzija, ki prikazuje doživetje udeležencev letošnjega ekstremnega gorskega triatlona v Švici. Film ponuja narativno enostavno zgodbo triatloncev na ekstremni preizkušnji sredi lepot švicarskih gora, čeprav bi lahko bila posneta kjerkoli na svetu, piše v obrazložitvi.

Nick Waggoner in Ben Sturgulewski sta v filmu Valhalla smučarsko akcijo zelo izvirno zavila v zgodbo o iskanju prvinskih čustev. V filmu predstavljena zgodba je pripoved o čistem užitku v smučanju. Kot je zapisala žirija, izvirna uporaba kamere in montaže skozi počasne posnetke podaljšuje ujete emocije in misli, ki jih glasba razpoloženjsko še stopnjuje.

Posebno nagrado žirije je prejel ameriški film Vodni stolp, svojega favorita pa je izbralo tudi občinstvo. To je nagrado dodelilo ameriškemu filmu Sensei, so sporočili organizatorji festivala.

 

 

Deli novico: