V BOJ PROTI MIGRANTOM NA DEBELEM RTIČU TUDI OBČINA: V Ankaranu napovedali sodno izpodbijanje

Ankaran

V Občini Ankaran so napovedali, da bodo pred sodišči izpodbijali kontingentni načrt za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanega števila prosilcev za mednarodno zaščite v počitniškem domu Debeli rtič. Kot opozarjajo, v mesecu dni, odkar so na vlado naslovili poziv za takojšnjo spremembo načrta, niso dobili odgovorov.

Novi kontingentni načrt že v prvi fazi povečanega števila prosilcev predvideva spremembo Počitniškega doma Debeli rtič v izpostavo azilnega doma in namestitev do 120 ali 17 odstotkov migrantov, ki naj bi jih v primeru povečanih potreb sprejela Slovenija. Kot trdijo v občini, s tem niso bili uradno seznanjeni, niti pri tem niso sodelovali, prav tako od vlade niso dobili odgovora na uradni poziv.

V kontingentnem načrtu iz leta 2015, ki je prenehal veljati s sprejetjem novega v juliju letos, je bila v primeru humanitarne krize v drugi (rezervni) fazi predvidena na Debelem rtiču morebitna enkratna in začasna namestitev manjše skupine družin beguncev z otroki na njihovi poti iz nevarnih vojnih območij v ciljne države EU. Danes pa so azilni domovi in njihove izpostave namenjeni predvsem ugotavljanju upravičenosti prosilcev do mednarodne zaščite ter vrnitvi ekonomskih migrantov v države, iz katerih so prišli.

Župan Gregor Strmčnik je opozoril, da je vlada povsem pozabila na Ankarančanke in Ankarančane. "Lokalna skupnost ima pravico do skladnega razvoja in odločanja o njem, ne glede na razpršene interese in potrebe države. S povsem enostransko odločitvijo je vlada posegla v pristojnosti občine. V kolikor nam ne bo prisluhnila, bomo novi načrt prisiljeni izpodbijati pred sodišči," je dodal.

V občini ocenjujejo, da bi bili z uresničitvijo načrta, to je z enim migrantom na 27 prebivalcev, nesorazmerno obremenjeni. Taka odločitev je po njihovem mnenju strokovno vprašljiva glede na razvitost občinske infrastrukture, velikost občine, njeno obmejno lego in število prebivalstva. So pa pripravljeni sodelovati s pristojnimi ustanovami in organi ter glede na svoje zmožnosti pomagati pri integraciji mlade migrantske družine, ki ji je že priznana mednarodna zaščita v Sloveniji, ter pri vseh aktivnostih za njeno uspešno integracijo, trdijo.

Neprimerna lokacija

Varovano območje Krajinskega parka Debeli rtič z mladinskim zdraviliščem ter Ankaran s 3209 prebivalci pa sta, kot menijo, neprimerna lokacija za delovanje izpostave azilnega doma. Nastanitev prosilcev in izvajanje upravnih postopkov za ugotavljanje njihove upravičenosti do mednarodne zaščite sta tudi pravno sporna. Po odloku o ustanovitvi in zaščitnih ukrepih za varovanje narave na zavarovanem območju Krajinskega parka Debeli rtič med drugim ni dovoljeno izvajati upravnih postopkov. Namembnost počitniškega doma Debeli rtič po veljavnem gradbenem in uporabnem dovoljenju prav tako ne dovoljuje dejavnosti azilnega doma, za spremembo namembnosti pa je potrebno soglasje Občine.

"Kontingentnega načrta ni mogoče sprejeti in uresničiti brez sodelovanja lokalne skupnosti. Občina Ankaran pa k načrtu za preoblikovanje Počitniškega doma Debeli rtič v izpostavo azilnega doma ne bo podala soglasja," so še sporočili iz občine.

Deli novico:

Ankaran |  31 .08. 2018 ob  20: 51
-1
Naj kdo napiše kako se je žena župana Strmčnika zaposlila v Ankaranski šoli brez vez in poznanstev.
Orban |  29 .08. 2018 ob  08: 01
Ma kaj je res, da pride Orban obiskat župana Ankarana?
Lj |  25 .08. 2018 ob  18: 37
Ljubljana jih lahko sprejme vsaj 200000, pa dober tek
Lulaaaa |  24 .08. 2018 ob  19: 27
Eugenija Korl naj vzame k sebi domov kaksnega
UT |  24 .08. 2018 ob  12: 23
Na eni strani Rtiča cigani-romi ( as you wish) na drugi strani migranti. Suuuper!!! Če želite jim dam še svoje stanovanje in si oprtam culo in grem za migranta še jaz... Sramota!! Tisti heroji ki jih želijo imeti naj si jih peljejo domov. Debelega Rtiča NE DAMO!!!
@kamper |  24 .08. 2018 ob  12: 21
Če bi blo po moje bi vas ven vrgu že dolgo časa nazaj!ampak ker ni ste pa tam lahko vrtičke okoli šotorov obdelovali :)
ha ha  |  24 .08. 2018 ob  11: 01
zakaj jih ne namestijo kar v hotel palaz v portorožu, saj itak živijo na naš račun, bomo že plačali najemnine če ne naj nam pa davke povišajo:)
turistov pa tako ali tako ne rabimo in naj po mnenju mnogih pametnjakovičev nebi imeli nič od njih saj se vsi domačini pritožujejo čez njih če se ob 9 zvečer zanje priredi kakšna zabava
kamper |  23 .08. 2018 ob  19: 28
-5
nevem zakaj se v Ankaranu tako pritožujete.
vašemu županu je uspelo spraznati kamp vagabund, zdaj pa upam da vam bojo migranti spraznal tudi
ostale turistične kapacitete. je vaš župan rekel da bi rad vrnil morje Ankarančanom mogoče pa je to taktika
volitve |  23 .08. 2018 ob  17: 08
11
gor ali dol, kdor hoče migrante v Ankaranu naj si jih pelje sebi domov in jih preživlja na svoje stroške
en dva tri |  23 .08. 2018 ob  16: 59
Na#ebali smo vsi!
protokol glem |  23 .08. 2018 ob  16: 29
je pravi prostor za migrante.
stran od večine, v občinski lasti, ko se peljejo skozi Bošamarin
dobijo predstavo v kakšnem raju živimo
čuj |  23 .08. 2018 ob  16: 26
-3
ste opazli da glavni protimigranti so štajerci
1