V Ankaranu danes živa knjižnica

Ankaran

Kulturno izobraževalno društvo PiNA bo danes ob 14. uri izvedlo dogodek z imenom Živa knjižnica, ki bo potekala v večnamenskem prostoru Občine Ankaran - Ancarano.

Prvič na Obali

Gre za prvi tovrstni dogodek na Obali, na katerem vlogo knjige prevzamejo ljudje, ki iz različnih razlogov poosebljajo določene stereotipe in predsodke, pripravljeni se odpreti in spregovoriti o sebi, bralka oz. bralec pa ima možnost se v živo soočiti z lastnimi predsodki in stereotipnimi predstavami.

Živa knjižnica bo od 14.00 do 18.00 potekal v večnamenskem prostoru Občine Ankaran - Ancarano.

Živa knjižnica je sredstvo, s katerim preko inovativne metode aktivnega dialoga ozaveščamo in izobražujemo o človeških vrednotah, človekovih pravicah ter spodbujamo razpravo o predsodkih in stereotipih v družbi. Knjige v Živi knjižnici so namreč predstavnice in predstavniki različnih manjšin, družbeno ogroženih skupin oz. vsi, ki se v svojem življenju soočajo s predsodki, ter so pripravljeni govoriti o svoji izkušnji in jo deliti z obiskovalci knjižnice.

Obiskovalci si bodo na dogodku lahko izposodili naslednje žive knjige: pripadnico muslimanske vere, mladega politika (poslanca), veganko, astrologinjo, 'geek-a', fizika, akademskega kiparja, ateista, metalca, mladega španskega prostovoljca na delu v Sloveniji, aktivistko, osebo z izkušnjo izgube spomina, osebo z motnjo hranjenja, nevladnika, prekernega samostojnega podjetnika, geja in lezbijko.

Idejo so dobili Danci

Projekt Živa knjižnica, ki poteka pod geslom Ne sodi knjige po platnicah!, se je rodil v Kopenhagnu na Danskem, ko so leta 1993 brutalno napadli in zabodli mladega fanta, ki je napad na srečo preživel. Njegovi prijatelji so nato ustanovili mladinsko nevladno organizacijo z imenom 'Ustavite nasilje', namenjeno ozaveščenju in izobraževanju za mobilizacijo danske mladine proti nasilju. Leta 2000 so organizacijo povabili k pripravi aktivnosti za Roskilde Festival, največji poletni festival v severni Evropi, iz česar se je rodila Živa knjižnica.

Deli novico:

@Toni |  21 .12. 2014 ob  21: 45
-1
Bolj sigurne so slikanice ker treba videt če sploh zna Pejanović brati.
(. ) ( .) |  20 .12. 2014 ob  16: 32
bruh
Toni |  20 .12. 2014 ob  13: 13
Zelo lepo. Končno bo mogoče? da Pejanovič prebere saj kakšno pravljico. Lepo.