V AJDOVSKEM DOMU STAREJŠIH OKUŽENI ŽE DVE TRETJINI STANOVALCEV: 70 izmed njih jih je bilo že cepljenih

Goriška

Z novim koronavirusom sta v Domu starejših občanov v Ajdovščini okuženi že dve tretjini vseh stanovalcev in četrtina zaposlenih. Nihče med njimi trenutno nima težjega poteka bolezni, mogoče je k temu pripomoglo tudi, da je bila večina med njimi že cepljenih s prvim odmerkom cepiva, je povedala direktorica doma Tanja Stibilj Slemič.

V Domu starejših občanov (DSO) Ajdovščina niso imeli niti ene okužbe vse do začetka prejšnjega tedna. Nato pa so pri enem stanovalcu po naključju odkrili prvo okužbo. Četrtkovo testiranje stanovalcev je potrdilo okužbe pri še kar 58 stanovalcih, tako da je skupno okužba potrjena pri kar 110 od 141 v domu. Od teh jih je bilo 70 prejšnjo nedeljo cepljenih.

"Trenutno ne razmišljamo o vzpostavitvi zunanje rdeče cone, ker imamo vzpostavljeno v pritličju doma v večnamenskem prostoru. Danes smo začeli z njeno širitvijo na oddelke, trenutno pa se ukvarjamo z ureditvijo bele cone, kjer bi namestili stanovalce, ki so trenutno po testiranjih negativni," je še povedala Stibilj Slemičeva. Brez okužbe je še 31 stanovalcev.

Pri četrtkovem testiranju so bili testi pozitivni tudi pri 15 zaposlenih, skupno je okuženih že 21 od 95 vseh zaposlenih. Zato imajo težave tudi s kadri, kar pa že rešujejo s pomočjo iz drugih ustanov. Že v četrtek sta prišla na pomoč dva bolničarja, ki jih je poslalo Območno združenje Rdečega križa Ajdovščina, pomoč so ponudili tudi v Zdravstvenem domu Ajdovščina, Domu upokojencev Nova Gorica in Zavodu Pristan iz Vipave. V ajdovski lekarni so pripravljeni zanje pripravljati dnevne odmerke zdravil, pričakujejo pa tudi pomoč dijakov in študentov medicinske in zdravstvene stroke.

Direktorica ajdovskega doma je ob tem poudarila še, da se na srečo kljub številnim okužbam niso srečali s primeri težjih potekov bolezni, od simptomov beležijo le občasno povišano telesno temperaturo in pokašljevanje, velika večina pa jih je še naprej povsem brez bolezenskih znakov.

Do tega trenutka še nihče od stanovalcev ni bil napoten v bolnišnico.

Prvi okuženi stanovalec naj bi iz rdeče cone prišel že v začetku naslednjega tedna, seveda pa bo o tem odločal zdravnik. Prav tako se bo stroka odločila, kako bo s cepljenjem v nadaljevanju, saj morajo nekateri v kratkem prejeti že drugi odmerek cepiva, s prvim odmerkom pa naj bi bilo cepljenih še 17 stanovalcev in zaposlenih.

Manj dramatično stanje je trenutno v enoti Tolmin Doma upokojencev Podbrdo, kjer je do prve okužbe sploh prišlo še kasneje kot v ajdovskem domu. Četrtkovo testiranje je potrdilo okužbe še pri 13 stanovalcih, tako da jih je okuženih skupno 18. Od teh je bilo 17 cepljenih prejšnjo nedeljo. Med zaposlenimi pa v enoti ni okužb, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko. V ponedeljek bodo znova testirali vse oskrbovance.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija