UGOTOVILI SO VZROK PRETRESLJIVE SMRTI DOJENČKA: "Normalen človek bi se vprašal, kaj se dogaja v tej hiši"

Kronika

Včeraj smo poročali o tragičnem primeru smrti 3-mesečnega dojenčka, ki razburja tako hrvaško kot širšo javnost. Dojenček je v torek umrl v Bolnišnici Rebro, kar je potrdila tudi policija. Na plan pa prihajajo nove informacije o primeru. Otrokov oče naj bi bil policiji že znan zaradi mamil, v prejšnjem partnerskem odnosu pa celo prijavljen zaradi nasilja v družini. Po odhodu iz porodnišnice naj ne bi starša novorojenčka niti enkrat pripeljala na obevzni pregled k pediatru.

Fotografije so simbolične.

Dojenček je bil v torek v zelo slabem zdravstvenem stanju sprejet v bolnišnico, nato pa premeščen v KBC Zagreb. Kot neuradno poročajo nekateri hrvaški mediji, je obdukcija pokazala, da ni šlo za nasilno smrt. Dojenček pa naj bi najverjetneje imel nezdravljeno pljučnico, kar naj bi bil tudi vzrok smrti.

Po nedavnih neuradnih informacijah naj bi se otrok rodil izvenzakonskemu paru, oče otroka, pa naj bi pred tem zapustil zakonsko zvezo, v kateri je ravno tako dobil otroke. Po poročanju portala jutarnji.hr, naj bi bil slednji predhodno že prijavljen zaradi nasilja v družini. Oba starša pa naj bi imela izrečen nadzor nad starševsko oskrbo, kar pomeni, da bi morala socialna služba redno prihajati in ju nadzirati.

Po poročanju portala, naj ne bi bil dojenček po odhodu iz porodnišnice niti enkrat pri pediatru, na cepljenju ali na kateri izmed rednih kontrol. Pediatrinja naj sploh ne bi vedela, da je dojenček zbolel za pljučnico. Oče naj bi sicer otroka vpisal k pediatrinji, a ga v treh mesecih ni pripeljal na noben pregled.

"Oni s tem otrokom niso nikoli bili pri meni, jaz tega otroka nisem videla," je za jutarnji.hr dejala pediatrinja. "Oče jo je vpisal teden dni po rojstvu, po tem pa niso prišli niti na obvezni sistematski pregled niti na cepljenje. O tem sem obvestila tudi patronažno sestro, ki je nekajkrat odšla k njim domov, da bi jih obvestila o tem, da morajo otroka pripeljati na pregled in cepljenje, ampak ji nihče ni odprl vrat," pripoveduje. "Ona je dala vse od sebe, obvestila je tudi socialno službo, da ji ni uspelo priti do staršev niti do otroka. Ne vem pa, kaj so naredili oni. Morali bi reagirati, priti na vrata, poklicati policijo, karkoli. Normalen človek bi se vprašal, kaj se dogaja v tej hiši," je še dejala za hrvaški portal.

Izpostavila je tudi, da ima ta družina še enega otroka, ki ima v njeni ordinaciji zdravstveni karton. S tem naj bi redno prihajali na sistematski pregled, tehtanje in cepljenje. Za portal je izdala tudi, da naj bi bil po neuradni informaciji dojenček v bolnišnico pripeljan podhlajen.

Družina je bila pod nadzorom Centra za socialno delo, socialni delavci pa bi morali k njim prihajati dvakrat tedensko in preverjati, ali starši ustrezno skrbijo za svoje otroke. Po poročanju portala niso uspeli preveriti, ali so to res počeli.

Jim pa je neuradno uspelo izvedeti, da je oče preminulega dojenčka stari znanec policije zaradi kaznivih dejanj, povezanih z drogo in nasiljem. Za nasilje v družini je bil prijavljen v prejšnji partnerski zvezi, z nekdanjo partnerico ima namreč tri otoke.

Če se bo s preiskavo izkazalo, da je smrt dojenčka odgovornost staršev, je zoper njih pričakovati kazensko ovadbo zaradi kršitve otrokovih pravic s smrtnim izidom, za kar jim grozi do 15 let zapora.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija