Türk se bo upokojil

Bivši predsednik republike Danilo Türk po izteku pravice do nadomestila plače ne namerava zaprositi za njeno podaljšanje in se bo upokojil. Še naprej pa bo ostal aktiven. Kot je napovedal, se bo v veliki meri posvečal delu v okviru mednarodnih nevladnih organizacij, načelno pa je pripravljen kandidirati tudi za generalnega sekretarja OZN.

 

Türk v sporočilu za javnost, objavljenem na spletnih straneh bivšega predsednika, pojasnjuje, da se ta čas pripravlja na aktivnosti v prihodnjem letu in kasneje, ki bodo zelo intenzivne. Njegov program pa je večinoma poln vse do sredine leta 2015.

Posvečal se bo mednarodnim projektom

Kot navaja, se bo v veliki meri posvečal mednarodnim projektom, zlasti v okviru treh mednarodnih nevladnih organizacij: Madridskega kluba, ki združuje bivše predsednike držav in vlad, organizacije Iniciativa za globalno pravičnost s sedežem v Washingtonu, kjer deluje kot član odbora direktorjev, in organizacije Neodvisni diplomat s sedežem v New Yorku, kjer je član svetovalnega odbora.

V prihodnjih dveh letih načrtuje tudi več serij že dogovorjenih in potrjenih predavanj v tujini - na Kitajskem, Japonskem, v ZDA in Evropi. Poleg tega se bo udeležil večjega števila mednarodnih konferenc, za katere prejema vabila.

V Sloveniji se bo posvečal akademskemu in humanitarnemu delu

V Sloveniji pa se bo posvečal zlasti akademskemu in humanitarnemu delu. Napoveduje, da bo v letu 2014 pripravil drugo izdajo učbenika Temelji mednarodnega prava. S Pravno fakulteto v Ljubljani ima sklenjen dogovor o sodelovanju na pedagoškem in raziskovalnem področju, s Fakulteto za družbene vede pa je dogovorjen za sodelovanje v pedagoškem procesu.

Ustanova Pustimo jim sanje - Fundacija Danila Türka, ki se posveča pomoči otrokom - žrtvam nasilja, bo nadaljevala s svojim delom in v njenem okviru bodo razvijali nove projekte, je še zapisal bivši predsednik.

Bo kandidtral za generalnega sekretarja OZN?

O možnosti Türkove kandidature za generalnega sekretarja OZN leta 2016 pa so v pisarni bivšega predsednika republike za STA pojasnili, da je Türk "izrazil načelno pripravljenost kandidirati - ko bo čas za to - in ocenjuje, da bi bila ta kandidatura koristna za Republiko Slovenijo".

Ob tem so navedli, da se v diplomatskih krogih regionalne skupine vzhodnoevropskih držav, ki edina od petih regionalnih skupin OZN doslej še ni dala generalnega sekretarja, že nekaj časa neformalno omenja ime Danila Türka kot možnega kandidata za ta položaj.

Ta možnost je omenjena v diplomatskih komunikacijah, občasno pa se o njej poroča tudi v medijih, so zapisali in dodali, da sta jo javno v izjavah za medije podprla predsednik republike Borut Pahor in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.

Türku se je petletni predsedniški mandat iztekel 22. decembra lani, ko je kot novi predsednik v državnem zboru prisegel Borut Pahor.

V skladu s spremembo zakona o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike, sprejeto tik pred menjavo na predsedniški funkciji decembra lani, je bil Türk leto dni upravičen do pisarne in dveh sodelavcev, pa tudi do uporabe službenega vozila z voznikom.

Od 23. decembra lani je imel svojo pisarno na Železni cesti v Ljubljani. Leto dni je bil upravičen tudi do prejemanja nadomestila v višini 80 odstotkov predsedniške plače. Kot so pojasnili v njegovi pisarni, drugih prejemkov ni imel.

Deli novico:

sveti jurij |  20 .12. 2013 ob  13: 48
-1
Gnida.