TRAGIČNO NEDELJSKO POPOLDNE: Pri Martuljških slapovih se je smrtno ponesrečil pohodnik

Kronika

V občini Kranjska Gora je v nedeljo ob 15.50 pri drugem Martuljškem slapu pohodnik padel, se poškodoval in obležal v nezavesti. Aktivirali so reševalce Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora in posadko s helikopterjem Slovenske vojske z ekipo GRS na krovu. Za poškodovanca je bil padec usoden, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Martuljška slapova (foto: www.slovenia.info/Tomo Jeseničnik)

Reševalci so preminulo osebo predali pogrebni službi. Po podatkih Policijske uprave (PU) Kranj okoliščine kažejo, da je smrt posledica bolezenskega stanja pri planincu.

Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah z vojaškim helikopterjem je v nedeljo sicer kar sedemkrat poletela na pomoč planincem, so sporočili s PU Kranj. Serijo reševanj je ekipa začela že zjutraj na Škrbini, kjer je zaradi odloma kamenja med plezanjem padel alpinist. Nato so opoldan na Mojstrovki reševali planinca, ki se je prevračal po melišču. Takoj zatem so zaradi bolezenskega stanja pri planincu posredovali še na planini Podvežak v Lučah.

Popoldne so se nato zvrstile še štiri intervencije. Najprej sta tuja planinca obstala na nedostopnem terenu pod Skuto, potem si je planinka pri Triglavskih jezerih poškodovala roko. Zatem je ekipa posredovala v že omenjenem dogodku pri Martuljških slapovih. V zadnji intervenciji ob 18. uri pa je ekipa reševala tujo nepoškodovano družino na Prisojniku. Zajela jih je nevihta, bili so izmučeni. Obstali so pred najtežjim delom Kopiščarjeve poti skozi okno, ki ni primerna za sestopanje, so še pojasnili na PU Kranj.

Fotografija je simbolična. (vir: PU Nova Gorica)

Na policiji pri tem ponovno opozarjajo na tveganje, ki so mu najbolj izpostavljeni predvsem neizkušeni planinci. Pri razlogih za nesreče sicer prevladujejo padci, zdrsi, odlomi kamenja in bolezenska stanja, v zadnjem obdobju pa je precej tudi reševanj nepoškodovanih, ki so obtičali na brezpotjih, so še zapisali na PU Kranj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija