TO JE VZROK DANAŠNJE HUDE PROMETNE NESREČE: Policisti vodijo postopek proti voznikoma obeh tovornjakov

Kronika

Prometno nesrečo, ki je danes zjutraj ohromila promet na gorenjski avtocesti, je povzročila neprilagojena hitrost tovornjaka s polpriklopnikom, v katerega sta trčila še en tovornjak in avtobus. Poškodovan je bil le voznik drugega tovornjaka, reševalci pa so se sprva zbali, da so posledice nesreče veliko hujše.

Kot je v izjavi za javnost povedal komandir Postaje prometne policije Kranj Zoran Kužet, so v ogledu prometne nesreče ugotovili, da je prvo nesrečo s tovornim vozilom in pripetim polpriklopnikom povzročil državljan Bosne in Hercegovine, ki je nekaj pred 1. uro med Vodicami in Brnikom zaradi neprilagojene hitrosti trčil v odbojno ograjo in obstal prečno preko celotnega smernega vozišča.

Čez nekaj časa sta za njim v isti smeri, proti Karavankam, pripeljala voznik še enega tovornega vozila in voznik avtobusa, oba državljana Hrvaške. Tovornjak je trčil v priklopno vozilo prvega tovornjaka, avtobus pa vanj. Po trčenju sta prebila varovalno ograjo in deloma pristala na prehitevalnem pasu nasprotnega smernega vozišča proti Ljubljani.

Policisti obe prometni nesreči obravnavajo kot prekršek, in sicer zaradi neprilagojene hitrosti vodijo postopek proti voznikoma obeh tovornjakov. Preizkus alkoholiziranosti pri vseh treh voznikih pa je bil negativen. V tovornih vozilih sta bila samo voznika, v avtobusu pa je bilo 30 oseb, od tega 28 potnikov. Lažje poškodovan je bil le voznik v drugem tovornem vozilu, medtem ko noben drug udeleženec ni utrpel telesnih poškodb. Bi bile pa posledice nesreče lahko bistveno hujše, so izpostavili tako predstavniki policije kot tudi gasilcev in reševalcev.

Vodja operative v Gasilsko reševalni službi Kranj Andraž Šifrer je pojasnil, da je bila intervencija sprva zelo zahtevna, informacije pa so bile v začetku nepopolne, tako glede števila udeleženih vozil kot števila udeleženih in poškodovanih oseb. "Najprej smo ocenili stanje in začeli z izvajanjem primarne triaže, ker smo sumili na več poškodovanih oseb na avtobusu," je izpostavil Šifrer.

Ko se je izkazalo, da na avtobusu ni nihče poškodovan, so se skupaj s petimi sodelujočimi reševalci osredotočili na oskrbo lažje poškodovanega voznika tovornega vozila, ki so ga prepeljali v ljubljanski univerzitetni klinični center v dokončno oskrbo. Kot je povedal Miha Oman iz kranjske ambulante za nujno medicinsko pomoč, pa so se sprva bali, da bi bilo lahko v nesreči poškodovanih veliko ljudi in bi bilo treba ukrepati po protokolu za velike oziroma množične nesreče z aktivacijo vseh enot tako z ljubljanskega kot gorenjskega območja.

V intervenciji je sodelovalo 33 gasilcev. Kranjskim poklicnim gasilcem je na pomoč priskočila tudi Gasilska brigada Ljubljana. Po opravljeni triaži so se lotili tehničnega posega na avtobusu, saj na njem niso mogli odpreti vrat in so morali razbiti eno izmed stekel, da so potnike iz avtobusa lahko spravili na varno. Po evakuaciji so jih z drugim avtobusom prepeljali v prostore Prostovoljnega gasilskega društva Šenčur, kjer je šenčurska civilna zaščita poskrbela za njihovo začasno namestitev. Okoli 5. ure zjutraj so nadaljevali pot z drugim, nadomestnim avtobusom.

Gasilci so medtem na mestu nesreče poskrbeli za sanacijo razlitih motornih goriv, posledice nesreče pa so bile odstranjene okoli 9. ure, ko so se začele sproščati tudi večkilometrske kolone, ki so nastale zaradi nesreče. V smeri Ljubljane je zastoj dodatno podaljšala še manjša prometna nesreča nekaj čez 7. uro zaradi trčenja dveh vozil v koloni.

Kot je povedal Kužet, je na Gorenjskem malo tako obširnih prometnih nesreč, v katerih je reševanje precej zahtevno, pri čemer pa je izpostavil dobro sodelovanje z vsemi pristojnimi službami. Spomnil je, da so v preteklosti že obravnavali dve prometni nesreči, ko sta bila udeležena avtobusa in v obeh primerih so bili na avtobusih otroci. "Tako da izkušnje imamo. So pa taki primeri redki," je pojasnil Kužet.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija