TIPI LJUDI, KI NIKOLI NE BI SMELI PITI PIVA: Ste med njimi?

Trendi

Ne glede na to, ali greste po napornem dnevu v bar ali pa ga samo želite popiti na plaži, je pitje piva del rutine mnogih ljudi. Pivo je namreč ena od najstarejših in najbolj priljubljenih pijač na svetu, ki jo ljudje radi pijejo že več kot osem tisoč let. Pijača za bogove, nektar nesmrtnikov ... so samo nekatere značilnosti, ki opisujejo lastnosti piva. Ni pa pitje piva za vsakogar. Preberite in ugotovite, kateri ljudje bi se tej pijači morali izogibati.

Osebe s sladkorno boleznijo

Če imate sladkorno bolezen, morate bolj kot sicer misliti na vrsto in količino pri uživanju alkoholnih pijač. Nikoli ne pijte veliko naenkrat, ob pijači tudi jejte, segajte le po pijačah, ki jih dobro poznate.

Alkohol lahko povzroči znižanje vrednosti glukoze v krvi, kar se pogosto zgodi več ur po prenehanju uživanja alkohola. Kadar pijete zvečer, je najbolj nevarno prav to, da lahko hipoglikemija sledi v poznih jutranjih urah – med spanjem. 

V stanju opitosti se seveda močno zmanjša vaša sposobnost za nadzor nad sladkorno boleznijo. Hkrati boste veliko težje zaznavali znake, ki običajno spremljajo hipoglikemijo ali visok sladkor. Težko se boste odločili glede pravilnega odmerka inzulina, presodili, kaj pomeni izmerjeni sladkor, ali ukrepali pri hipoglikemiji, ketoacidozi. Tudi odmerke drugih zdravil, ki so pomembni za vaše zdravje, lahko pozabite vzeti, ali pa bo odmerek neustrezen.

Osebe, ki hujšajo

Zaradi ene pijače se še ne boste zredili. Pravzaprav se zaradi pijače sploh ne boste zredili, saj se alkohol sam po sebi ne spreminja v maščobo. Alkohol se med presnovo v jetrih spreminja v acetat, zatem pa se oksidira v ogljikov dioksid in vodo. Redite se zaradi tistega, kar pojeste ob pitju alkohola. In ko pijete pivo, se običajno rjoveče in nenadzorovano prebudi tudi apetit.

Med hujšanjem se vam torej ni treba povsem odpovedati alkoholu, pomembna pa je zmernost, saj se kalorije kopičijo. In neporabljene kalorije se nalagajo v obliki maščob.

Osebe s celiakijo

V pivovarski industriji obstaja več načinov priprave piva. Pivo je lahko varjeno z žiti, ki gluten zagotovo vsebujejo, to so pšenična piva. Da so te vrste piva v brezglutenski dieti prepovedane, je razpoznavno že iz imena piva, saj gre za pšenično pivo.

Vse ostale vrste piva, ki so varjene iz ječmena, vsebujejo ječmenov slad in različne vrste ječmenovih beljakovin – hordeinov, ki pa niso primerni za bolnike s celiakijo. Ker njihova količina v pivu v večini primerov še ni točno poznana, ostaja pivo med živili in pijačami, ki v brezglutenski dietni prehrani niso primerna.

Osebe z bolnimi jetri

Največkrat cirozo povezujemo z alkoholizmom. Alkohol poškoduje jetrne celice, da svoje funkcije ne morejo več opravljati. Celice se na poškodbe odzovejo z brazgotinjenjem. Jetra se vnamejo, otečejo, z napredovanjem bolezni pa se brazgotinjenje nadaljuje, kar povzroči, da se jetra skrčijo. Brazgotinasto tkivo je trdo, pritiska na jetrne žile in s tem preprečuje dotok krvi v jetrne celice. Ker nimajo ustreznih hranil, začno celice odmirati, jetra pa počasi odpovedovati. Vzrok za razvoj ciroze jeter je lahko tudi okužba z virusom hepatitisa B, C ali D.

Najboljši ukrep pri bolezni jeter je takojšnje prenehanje uživanja alkohola, kar velja za vse vrste, od žganih pijač do vina in piva. Bolnik s poškodovanimi jetri ne sme zaužiti niti kaplje tekočine, ki vsebuje alkohol.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija